Почетоха Хайтов в Хвойна
Почетоха Хайтов в Хвойна / netinfo

Почетоха 13-годишнината от кончината на почитания писател Николай Хайтов в родопското село Хвойна, с раздумка по хайтовски.Роднини, близки и приятели се събраха в къщата, където той е живял през лятото на 1942 и 1943 г., за да си припомнят откъси от „Диви разкази“ и „Шумки от габър“.

„Раздумката премина не като помен, а като спомен за Хайтов. Той е живял в селото по време на първата и втората си лесовъдска практика. Като стажант лесовъд е залесил заедно с Георги Марински гора в района, която и до днес е известна като Хайтова гора“, разказа дъщерята на писателя – Елена.

Тя планира в къщата, където има стая, подредена по хайтовски тертип, да отвори врати музейна сбирка. В нея ще бъдат показани лесовъдски дрехи на писателя, лични вещи и първите екземпляри на някои от книгите му.

Срещата бе открита с любимата песен на Хайтов – „Руфинка болна легнала“, с която изпратиха именития писател в последния му път на 30 юни 2002 г.Специално за раздумката, в която на почит беше цветистата родопска реч, пристигна група от Казанлък, както и българи, живеещи в чужбина.