Нова наредба предвижда платен вход за влизане с кола в гробищата
Нова наредба предвижда платен вход за влизане с кола в гробищата / Варна утре, архив

Платен вход за влизането в гробищните паркове с коли предвижда проект за Нова наредба за гробищните паркове и погребалната дейност на територията на община Варна, която предстои да бъде разгледана от правната комисия към местния парламент, пише Варна утре.

"Достъп на пътни превозни средства на територията на гробищните паркове се осъществява съгласно определените от Общински съвет Варна такси и в съответствие с разпореждане на управителя на "Обреди" ЕООД", гласи чл. 39 в проектодокумента.

"На този етап входът за коли за гробищата е безплатен и засега не предвиждаме да слагаме такъв, но тъй като наребдата ще действа дълго време в нея е предвидена такава възможност, която да се използва в бъдеще при евентуална промяна на обстоятелствата", обясни шефката на общинската фирма "Обреди", която стопанисва гробищата във Варна - Елица Ботева.

В новата наредба е предвидено още гробните места, траурните агенции и фирмите за каменоделни услуги, изработващи нагробни плочи и паметници да влязат в публичен електронен регистър.

Поставянето на паметници и плочи на гробовете, ще става само след издадено разрешение от управлението на гробищния парк, и съгласуван с него проект. Поставянето на пейки, маси и огради ще бъде възможно по изключение, с разрешението на управителя на "Обреди", при условие, че поставеното съоръжение не пречи за извършване на последващи погребения в гробното място, гласи още проектодокумента.