Поканиха Николай Ашиков на визита във френския град Безансон
Поканиха Николай Ашиков на визита във френския град Безансон / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Кметът на френския град Безансон Жан-Луи Фусере покани на посещение председателя на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков. Поканата бе придружена и с подарък, който кметът Фусере лично поднесе в присъствието на официални лица от няколко страни. Това стана по време на прием по повод празника на побратимения руския град Твер, където присъстваше делегация от Велико Търново, водена от Николай Ашиков.

По-рано в Твер чуждестранните делегации, пристигнали за 880-та годишнина от създаването на града, излязоха с декларация, осъждаща атентата от преди няколко дни в Източна Франция. Инициативата за приемането на документа бе на великотърновската група. „В тези тревожни часове сме солидарни с народа на Франция и с френската делегация, пристигнала в Твер“, се казва още в декларацията, подписана от представители на Финландия, Германия, Унгария, България, Македония, Беларус и други гости на празника.

Инициативата на българската делегация дълбоко развълнува Жан-Луи Фусере и неговите колеги от намиращия се в Източна Франция град Безансон. Благодарности за идеята Николай Ашиков получи публично и от кмета на Твер Александър Корзин, който подари на председателя на ОбС специално гравиран часовник.
Снощи великотърновската делегация се завърна от визитата си по повод празника на руския град, където бе по покана на местната власт.