Не обменяйте пари на улицата, съветват от НАП
Не обменяйте пари на улицата, съветват от НАП / Дарик Нюз - архив

Обмяната на валута не се извършва на улицата, а в офисите на банките, обменните бюра, регистрирани в НАП, както и в пунктове за обмяна на валута на обозначени места в някои хотели. Това са част от съветите, които НАП – Добрич отправят към гостите на областния град и Северното Черноморие. Данъчните инспектори съветват още туристите да не се изкушават от по-високата цена за обмен, предлагана на улицата, а да сменят валутата си в лицензираните за това обекти. Курсът, по който се обменя съответната валута, не може да се различава с повече от 5%  от курса на Българска народна банка за съответния ден.

ОТ НАП Добрич напомнят на гражданите да обръщат внимание на курсовете, обявени на таблото, което е поставено вътре в обменното бюро. Касиерът е длъжен да  даде предварително информация, както за курса за обмяна на съответна валута, така и за общата стойност на сделката Преди да подпишете документа, проверете дали коректно са описани сумата от съответната валута, обменният курс и общата стойност на сделката, подсещат данъчните. Те напомнят и, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка.

До 21 юли за услуги с атракционен характер се допуска издаването на билет вместо фискален бон. След 21 юли всички обекти с атракционен характер, а така също и предлаганите чадъри и шезлонги на плажа, ще се отдават на почиващите с касов бон от фискалан апарат.

От приходната агенция напомнят, че за всякакви нарушения, свързани с данъчното и осигурително законодателство, като неиздаване на касови бележки, гражданите могат да подават сигнали на телефон  0700 18 700.