61 секунди в последната минута на юни
61 секунди в последната минута на юни / ThinkStock/Getty Images

Последната минута този месец ще продължи 61 секунди, предаде Франс прес. Това се обяснява с неправилната ротация на Земята.

Във всички страни по света през нощта на 30 юни срещу 1 юли в координираното универсално време (наследника на средното гринуичко време) минутата между 23:59 и 00:00 ще продължи с 1 секунда по-дълго от обикновено.

Хората няма да забележат разликата. "Ако са много придирчиви, ще могат да сверят часовниците си с точност до секунда, ползвайки телефонната услуга "Точно време", поясниха от Службата по ротацията на Земята към Парижката обсерватория.

Големите спътникови навигационни системи и системите за синхронизиране на големите компютърни мрежи обаче ще трябва да се съобразят с тази промяна, за да се избегне рискът от компютърни проблеми.

Чрез тази допълнителна секунда човечеството ще уеднакви универсалното време, базирано върху ротацията на Земята и положението й спрямо другите тела в космоса, с международното атомно време, определяно от 1971 г. въз основа на атомните
часовници.

Когато координираното универсално време бе създадено през 1972 г. в резултат на международно споразумение, бе прието, че разликата между двете времена не може да надхвърля 0,9 секунди. Ако тя е по-голяма, трябва да се включи допълнителна секунда в
универсалното време.

От 1972 г. досега са добавени 26 секунди, включително тази на 30 юни т.г. Предишната корекция бе в средата на 2012 г., а по-предишната - в средата на 2008 г.

Сравнете цените на ръчни часовници тук

Източник: БТА