Пенсионерски организации от Шумен с искания за Закон за възрастните хора и 13-та пенсия
Пенсионерски организации от Шумен с искания за Закон за възрастните хора и 13-та пенсия / снимка: Дарик-Шумен, архив

Пенсионери от Шумен поискаха Закон за възрастните хора и 13-та пенсия. Това са част от исканията на възрастните хора, които те са включили в декларация на пенсионерските организации, участвали в Областната конференция на „Пенсионерски съюз 2004".

Декларацията е адресирана до Министерство на социалната политика, председателят на ресорната комисия в Народното събрание, областният управител на Шумен и шуменските депутати.

Сред исканията са вече да има Национален представителен пенсионерски съюз, тъй като организацията обхваща 26 области с над 80 000 членове.

Пенсионерите настояват и за приемане на Закон за възвратните хора, за какъвто има разработени два варианта, внесени в комисията по социална политика в Народното събрание. „Настояваме чрез Закона за възрастните хора осъвременяването на пенсии да стане през 2016 г. със средния осигурителен доход за 2014 г.", се казва още в декларацията.

Сред другите искания са залегнали отпадането на коледните надбавки за сметка на 13-та пенсия, прехвърляне от НОИ към Дирекциите „Социално подпомагане" на социалните пенсии и тежестта на всяка година трудов стаж към пенсията да нарасне от 1,1 до 1,5%.

„Настояваме да се разработят Програми за създаване на икономически условия за гарантиране на по-високи доходи на работещите и пенсии на възрастните хора" се казва още в декларацията.