Обама и Оланд обсъдиха по телефона гръцката дългова криза
Обама и Оланд обсъдиха по телефона гръцката дългова криза / снимка: БГНЕС, архив

Американският президент Барак Обама и френският му колега Франсоа Оланд обсъдиха в телефонен разговор гръцката дългова криза и изразиха съгласие, че е важно да се приеме пакет от реформи, за да се върне Гърция към устойчив растеж, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

"Постигането на тази цел е в интерес на всички страни край масата за преговори", каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Той посочи, че Съединените щати имат малка експозиция към гръцкия дълг и че кризата не е заплаха за американската банкова система. САЩ обаче смятат, че Гърция трябва да изпълни своите задължения, отбеляза в същото време Ърнест.

Попитан за насрочения за неделя в тази страна референдум дали да приеме исканията на международните си кредитори, говорителят на Белия дом подчерта, че е в интерес на Съединените щати Европа да остане тясно интегрирана.

Днес Гърция затвори своите банки, след като преговорите по спасителния план между гръцкото правителство международните кредитори през уикенда пропаднаха, а Европейската централна банка замрази жизненоважната си финансова помощ за гръцките банки.

Източник: БТА