Защо престъпникът ни е три пъти по-скъп от библиотекаря, пита преподавател
Защо престъпникът ни е три пъти по-скъп от библиотекаря, пита преподавател / Thinkstock/Getty Images

Ниските възнаграждения на българските библиотекари провокираха един преподавател да направи сравнение между техните доходи и издръжката на един затворник у нас. В ефира на Дарик Силвия Димитрова - преподавател по български език и литература, коментира отношението на държавата и обществото, които плащат три пъти повече за издръжката на един престъпник, отколкото за един библиотекар.

„Преди години, без да искам попаднах на факта, че издръжката на един затворник в България е 840 лева, а една заплата на библиотекаря е 400 лева средно. Тази година реших отново да направя справка да не би нещо да не съм разбрала, че чак два пъти е по-висока една издръжка. И да, нещата се менят. В момента издръжката на един затворник е три пъти по-висока от една библиотекарска заплата. Подчертавам, че проблемът на лишените от свобода ме вълнува и интересува, но конкретно сега съм се възпламенила от недобрата орис на българските библиотекари", коментира Димитрова.

По думите й библиотекарите, за щастие не са изчезващ вид и се оказват жилава група, която може „да деяни и с това оскъдно заплащане".

„Все по-образовани и знаещи хора се втурват в тази професия. Аз бих ги определила единствено като идеалисти. От библиотекаря се очаква да бъде ерудит. Това са последните енциклопедисти, които остават. Както се казва - бедни са без книги всички народи, но защо трябва да са бедни и библиотекарите", попита преподавателят.

На въпроса как да се изкушат децата през лятото и да отворят книгите, тя заяви, че невинаги тези книги, които са препоръчани, достигат до детската душа, защото според нея програмата е непроменена и неосъвременена.

„Може би самият факт, че те са ограничени в този списък, ги кара да се бунтуват. Не употребяваме насилие и да не сме строго взискателни. Груба грешка са думите ако прочетеш, ще получиш сладолед. Ще получиш сладолед, ако ти се яде и ако имам възможност да ти го купя, а да прочетеш нещо - ти си длъжен", допълни Димитрова.