Забележка или предупреждение за доц. Трифонов
Забележка или предупреждение за доц. Трифонов / DarikNews.bg, архив

Доц. Иван Трифонов, завеждащ родилното отделение в Акушеро-гинекологичната клиника на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора, ще получи забележка или предупреждение.
„Тази сутрин получих становището на Комисията по професионална етика към Районната лекарска колегия в Стара Загора. Предстои да го разгледаме и да вземем решение. Доц. Трифонов продължава да работи", коментира пред Дарик изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Йовчо Йовчев.

Конфликтът възникна на 17 юни когато на фейсбук страницата на АГ - клиниката се появи "равносметка на едно банално нощно дежурство", придружена с три снимки от операционната.

Етичната комисия не препоръча налагането на наказание за доц. Трифонов, коментира пред Дарик председателят д-р Боряна Парашкевова. Изслушан е и самият доц. Трифонов.
"Определено колегата е допуснал гаф. Снимките са подходящи за обучение на студенти, но не и за социалната мрежа. Текстът и езикът също не подхождат за публичното пространство. Но колегата осъзнава грешката си. Той поиска писмено извинение, в обяснението си също призна, че е сгрешил.
Освен това собственоръчно още същия ден е свалил снимките.
Разговарял е и с пациентката и се е извинил и на нея. Тя самата е доста щастлива от положителния изход от операцията и е проявила разбиране. Да не забравяме, че никъде не са посочени имена или други лични данни, така че няма разкриване на самоличността й.
Затова след дискусия единодушно стигнахме до извода, че наказания не са необходими. А и няма как да не отчетем, че операцията е наистина уникална и сложна. Особено направена в 04,00 сутринта", коментира д-р Парашкевова.