Промените в Закона за съдебната власт остават за есента
Промените в Закона за съдебната власт остават за есента / Sofia Photo Agency
Промените в Закона за съдебната власт остават за есента
80771
Промените в Закона за съдебната власт остават за есента
  • Промените в Закона за съдебната власт остават за есента

Забавянето на промените в Закона за съдебната власт и Конституцията нямат връзка с предстоящите местни избори, като дебатите относно предвижданите изменения в закона ще продължат дотогава, докато има какво да се каже по темата. Това каза във Варна министърът на правосъдието Христо Иванов. В морската столица той присъства на организираната от Висшия съдебен съвет среща с представители на съдиите от Варненския апелативен район.

Правосъдният министър увери, че всички забележки, които са отправили магистратите към предложените изменения в закона, ще бъдат взети под внимание.

„Този законопроект е мислен в пакет с предложените промени в Конституцията. Идеята е да се реализират общите цели, залегнали в стратегията за реформи на съдебната власт, която беше приета от Народното събрание. Ние сме предложили конкретни варианти, като обсъжданията по тях ще се правят, докато има какво да се каже. Няма да избързваме с внасянето на промените. Има смисъл да изчакаме и август, с оглед на това, че съвсем скоро ще приключи сесията на парламента. Така ще можем да чуем още колеги и ще отразим направените забележки - това е наше политическо задължение. Досега проведените дискусии бяха изключително полезни, имаше и емоции, казаха се много важни неща”, коментира Христо Иванов.

Относно разширения обхват на данните, които магистратите ще трябва да декларират, Иванов увери, че желанието на правосъдното министерство е обемът от декларирани данни да е приравнен с този, който подават всички публични държавни служители.

„Тези текстове, които в са посочени в момента, ще ги заместим с аналогични от други закони. Това, което е важно за нас, е да гарантираме, че Наредбата ще бъде спазвана. Докато останалите висши държавни служители ще подават своите декларации и ще бъдат проверявани от предвижданото бюро, магистратите ще се проверяват от  инспектората към Висшия съдебен съвет”, разясни Иванов.

Основните въпроси, които повдигнаха присъстващите магистрати от Варненския апелативен район бяха свързани с избора на членове на Висшия съдебен съвет, дали дейността му да бъде постоянна или временна, както и по-големите правомощия на общите събрания.

„На провелото се миналата седмица общо събрание на Варненския апелативен съд се обединихме около няколко неща в предложения законопроект. По отношение на избора на членове на ВСС от съдийската квота най-демократично наистина е предложението за пряк избор от всички съдии, но е необходимо да се прецизира организацията на този избор. Този въпрос например може да се обсъди чрез провеждане на общо събрание по места. Организирането и провеждането на електронно гласуване среща голямо удовлетворение сред нас. Имайки предвид факта, че в повечето съдилища вече има изградена видеоконферентна връзка, то изслушването на кандидатите ще може да се извърши и електронно”, обясни съдия Маринела Дончева от Апелативен съд-Варна.

Варненските магистрати обсъдиха и новостите около кариерното развитие на съдиите и прокурорите и възможността им за преместване в различни структури, което според тях не трябва да води до толериране на хора, които не са добри професионалисти.