Римски пазар събра стотици на Сексагинта Приста
Римски пазар събра стотици на Сексагинта Приста / Дарик Русе, Искра Георгиева
Римски пазар събра стотици на Сексагинта Приста
80766
Римски пазар събра стотици на Сексагинта Приста
  • Римски пазар събра стотици на Сексагинта Приста

Римски пазар на Сексагинта Приста се проведе през уикенда в Русе за четвърта поредна година. Той се организира от регионалния исторически музей и е част от фестивала за съвременна градска култура „Аз, градът“, организиран от Община Русе. Възстановки на атрактивни всекидневни практики, игри и картини от епохата на римляните събраха стотици русенци и гости на града на римската крепост Сексагинта Приста.

За да се потопи посетителя изцяло в епохата на Римската империя бяха "съживени" и възстановени атрактивни всекидневни практики, игри и бит от римската епоха, когато Русе е носел името Сексагинта Приста. Едновременно с това обаче хората имаха възможност като на истински пазар да си купят истински, екологично чисти и био продукти, както и сувенири за спомен, обясни директорът на музея Николай Ненов. За уникалната обстановка на Сексагинта Приста се погрижиха представители на 1-ви италийски легион от Свищов, служители на музея, доброволци, актьори. Сред последните бе и известният русенски актьор Илия Деведжиев, който се превъплати в няколко роли.

Една от най-любопитните теми на пазара бе римската кухня. Освен да научат какво са хапвали в древността, хората имаха възможност и да дегустират. Посетителите на римската крепост бяха очаровани от инициативата. За някои посещението на пазара се превръща в традиция. Сред тях са семейство Румяна и Добрил Христови. Провеждането на римския пазар бе съчетано прекрасно и с провеждането на винарско изложение в Русе, което пък бе част от международен проект „Пътят на римските императори и Дунавският път на виното.