Задава се пикът на сезонната заетост, ето полезни съвети към работниците
Задава се пикът на сезонната заетост, ето полезни съвети към работниците / netinfo

Заради очаквания пик на сезонната заетост през юли от Главната инспекция по труда напомнят на кандидатите за работа няколко основни правила, които гарантират трудовите им и осигурителни права.

На първо място наетите на работа трябва да изискват копие от трудовия договор, заедно с копие от уведомлението, че договорът е регистриран в Националната агенция за приходите. Липсата на регистрация дава възможност на работодателя да не внася дължимите данъци и осигуровки, което ощетява работника.

В самия трудов договор трябва да бъдат посочени мястото и длъжността, на които ще работи човек, както и размерът на заплатата и полагаемите почивни дни.

От инспекцията призовават работниците, които имат проблем с неизплатени трудови възнаграждения, да подават сигнал, докато още са на работа, а не след прекратяване на договора. Само така инспекторите могат да задължат работодателя да изплати дължимите суми, в противен случай потърпeвшите трябва да търсят правата си по съдебен ред.

Инспекцията няма правомощия да принуди работодателя да изплати суми, които са били уговорени устно със съответния работник.

Напоследък зачестяват случаите на измамени за работа в чужбина българи, посочват от инспекцията, и напомнят, че признаците за вероятна измама са нежеланието на предлагащите работа да се срещнат на живо с кандидатите, непредоставяне на договори и искане на суми за такси и услуги, което е забранено от закона.

От инспекцията призовават хората при нарушение да подават сигнал на горещия телефон 0 700 17 670.