Кметът инж. Емануил Манолов: Павликени не е изпуснал нито един евро цент от възможностите за финансиране
Кметът инж. Емануил Манолов: Павликени не е изпуснал нито един евро цент от възможностите за финансиране / снимка: Пресцентър/ Община Павликени
Кметът инж. Емануил Манолов: Павликени не е изпуснал нито един евро цент от възможностите за финансиране
80719
Кметът инж. Емануил Манолов: Павликени не е изпуснал нито един евро цент от възможностите за финансиране
  • Кметът инж. Емануил Манолов: Павликени не е изпуснал нито един евро цент от възможностите за финансиране

На 29 юни Павликени тържествено ще чества 72 години от обявяването си за град. В навечерието на празника кметът на общината инж. Емануил Манолов обяви в интервю за Дарик, че отново ще се кандидатира за поста, тъй като иска да довърши започнатата мисия - Павликени да стане спретнат, благоустроен, модерен и уютен за своите жители град. От началото на мандата общината е реализирала проекти за над 65 млн. лв.

За равносметката на свършеното през изминалите четири години, за вложените инвестиции, реализираните проекти и как ще продължи да се развива градът и общината разговаряме с инж. Емануил Манолов.

-Инж. Манолов, първият ви кметски мандат е към края си, какви трудности срещнахте и как се сработихте с администрацията и Общинския съвет?

- Най-голямата трудност беше цялото колело на управление в Общината да се задвижи на пълен ход. В предишния мандат Павликени не получаваше почти нищо от европейските фондове; редица дейности бяха закрити или почти замрели; обещствеността беше разединена и без мотивация; културният живот беше сведен почти до минимум; местният вестник беше закрит; мъжкият футболен отбор беше разпуснат и редица други неща.
Преди четири години аз поех ангажимент да управлявам Павликени така, че градът да става по-спретнат, по-чист, по-благоустроен, модерен и уютен за своите жители. Не съм прибягвал до драстични промени и рокади в общинска администрация.
Трудихме се усърдно, понякога и с безсънни нощи, но направихме така, че обичният ни град Павликени се преобрази. Днес осъществяваме мечтите си да имаме визия за развитието на нашето родно място, да преодолеем проблемите и да вървим обединени напред.
Първо подсилихме отдела си за европейски проекти с експерт по енергийна ефективност и резултатът е налице. Оптимизирахме и цялата структура на общинска администрация.
Намерихме каузи, които да сплотят жителите на нашата община. Заедно помагахме за събирането на средства за болни деца; заедно оценявахме кои са грижовните стопани на градинките пред домовете си; отново заедно защитавахме общинската болница и помагахме за стабилизирането й.
Общинският съвет заработи на много високо ниво. Там често кипят оживени дискусии, но аз се радвам, защото показва колко загрижени сме всички за бъдещето на Павликени. Аз благодаря на всеки от настоящите членове на Общинския съвет в Павликени, защото те подкрепиха всички смислени и градивни решения, които предложих за бъдещето на нашия град.

- Бихте ли посочили най-голямото си лично постижение като кмет и удовлетворен ли сте като цяло от резултатите, постигнати в мандата ви?


- Най-голямото ми постижение е, че днес жителите на Павликени имат самочувствието, че живеят в европейски град. В Павликени се строи повече от когато и да било в цялата му 72-годишна история като град. Не отстъпват и останалите 19 населени места в общината.
Със завършването на строителството на обекти като градската пречиствателна станция, спортните обекти, социалните центрове за деца, общинските пътища, ремонта на Летния театър, аз вярвам, че сме на прав път да постигнем своята цел за облагородяване на нашия град.
За четири години направихме така, че Павликени стъпи на европейската и международната карта. Наши представители бяха посрещнати в редица европейски градове. Павликени беше домакин на много чуждестранни делегации. От тези връзки черпим самочувствие за значимостта на нашия град и идеи как да го развиваме с поглед в бъдещето.
Павликени защити сертификати за качество и сигурност на информацията, което означава, че обслужването на гражданите при нас е на най-високо ниво. Редовна практика за мен беше провеждането на приемния ми ден, където стотици павликенчани потърсиха помощ. Затова дейността ни беше оценена с редица авторитетни награди и отличия.
Не пропуснахме и населените места в общината. Много от тях се сдобиха със спортни и детски площадки, с ремонтирани църковни храмове, здравни служби, пенсионерски клубове и детски градини.

- Кои са по-големите проекти, реализирани в общината от началото на мандата ви?

- Най-големият проект за всички времена беше завършен през този мандат в Павликени. Изграждането на градската пречиствателна станция за отпадни води с довеждащ колектор и прилежаща инфраструктура се отрази на качеството на живота в целия град, макар че в хода на сторителството причини доста неудобства. Общата му стойност е 31 милиона лв. с финансов принос на Община Павликени в размер на 3% съфинансиране – около 950 000лв. Основната цел е намаляване неблагоприятното въздействие върху околната среда и опазване на водите на река Павликенска и река Росица посредством осигуряване на екологосъобразно пречистване на отпадните води.
Модерен закрит плувен басейн, обновен градски стадион, нови тенис кортове и фитнес площадки в четири най-големи населени места бяха създадени в общината. Изграждането им е по проект “Спорт, пълноценен отдих и развлечения на територията на община Павликени – СПОРТ Павликени”. Договорът е на стойност 6 915 134,00 лв. Сумата е изцяло поета от Програмата за развитие на селските райони, а Община Павликени има единствено нефинансов принос.
Два проекта по 7 млн.лв. за рехабилитация на участъци от общинската пътна мрежа спечели Община Павликени през изминалия мандат. Разглеждаме инфраструктурата като основен фактор за привличане на инвестиции, задържане на младите хора, усъвършенстване на бизнес средата и възможността за развитие на туризъм.
Четири нови социални заведения за деца отвориха врати в Павликени. Сградите също са построени с финансиране от Програмата за развитие на селските райони и вече са със запълнен капацитет.
Общата стойност на проектите, които общината реализира в последните четири години, е над 65 млн.лв.

-Вие инициирахте един от емблематичните празници за Павликени – празникът на яйцето. Как се вписа това събитие в културния календар на общината?

- За много кратко време, още от първото си издание, празникът на яйцето се утвърди като водещото събитие за град Павликени. Измежду всички над 100 събития, които организираме годишно, Празникът събира най-много публика и получава най-голям отзвук на национално ниво.
Всяка година на 1 май ние почитаме яйцето, като основата на всеки живот на нашата планета. Причината да правим този празник в Павликени е, че при нас е базиран най-големият производител на яйца в България.
Не бива да забравяме обаче, че Павликени за четвърта поредна година ще посрещне младите певчески таланти на България в ежегодния Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен с международно участие „Нека да е лято!“ При нас се събира елитът сред младите певци на България и Балканския полуостров.
Павликени всяка година посреща артисти от цял свят и от най-високо ниво. През 2012г. при нас бяха пет финландски художнички, последвани от японски керамици през 2013г. и автори от цяла Скандинавия през миналата 2014г. Предстои от 1 юли при нас да бъдат отново финлански автори за традиционната ни арт-резиденция на Античния керамичен център.

-Какъв е инвестиционният интерес към община Павликени и може ли да посочите размер на инвестициите от началото на мандата?

- Още в началото на мандата заявихме, че вратите на Община Павликени са отворени за всеки инвеститор, който желае да развива своя бизнес и да създава полинък за населението на града и селата. Вярвам, че до днес няма да се намери предприемач, който да заяви, че е бил забавен в работата си заради нашите действия. Напротив, десетки са случаите, в които сме съдействали за бързото издаване на документи, за запознаване с предлаганите имоти и т.н.
Радостен за нас беше денят, в който шивашка фирма от Пловдив прехвърли цялото си производство при нас. Това отвори около 35 работни места за жени от Павликени. Наскоро отвори и цех за замразени плодове и зеленчуци.
Пред последните години големите фирми в града направиха и сериозни инвестиции в собственото си произвоство. На път е да заработи една от кариерите за добив на базалт. Редица фирми спечелиха търгове за дългосрочно наемане на пустееща общинска земя и там разработват овощни градини, лешникови градини.
Ние ще продължим да помагаме с най-доброто, с което разполагаме, за всеки, който иска да развива бизнес при нас.

- В община Павликени има населени места със смесено население, как съжителстват хората там и има ли опасност от сценарии от типа Гърмен и Орландовци?

- В община Павликени живеят павликенчани. За всички тях важат еднакви правила; всички те по еднакъв начин могат да се възползват от изградената инфраструктура и имат равен достъп до социалните и здравните услуги, които сме създали. Наред с това санкциите са еднакви за всички, които не спазват обществения ред. Сътрудничим на много добро ниво с РПУ-Павликени, за да ограничим до минимум престъпленията и конфликтите между гражданите.
Със загриженост наблюдаваме какво се случва в Гърмен и Орландовци, но не мисля, че има повод в Павликени да станат такива стълкновения. Моите наблюдения са, че живеещите в тези места съжителстват добре, повечето престъпления са от битов характер. Работим много добре с Центъра за развиите на общността на „Амалипе“, които работят с ромското малцинство за по-високо образование, по-добра здравна култура и в крайна сметка по-добра интеграция.

- Как си представяте развитието на Павликени в по-дългосрочен план?

- Положили сме основите за градивно и визионерско управление в следващите години. Стратегически сме подредили приоритетите и ги следваме, така че градът и населените места да се развиват равномерно.
Пътната инфраструктурата и водоснабдителната инфраструктура е нашата основна цел. Изработваме работни проекти за селата, където водопреносната мрежа е най-остаряла и амортизирана. Разполагаме с проекти за общинските пътища и редица други, като за обновяването на зоопарка. Готови сме да кандидатстваме, без да губим време, когато се отворят мерките по ПРСР.
Проблемът е в републиканската пътна мрежа на територията на общината, която се руши. На места тя е неизползваема. За съжаление, там общинското ръководство е безсилно, както за отделяне на средства за текущ ремонт, така и не можем да кандидатстваме за европейско финансиране за тези пътища.
Радостно е, че в сегашния мандат Павликени не е изпуснал нито един евро цент от възможностите за финансиране.

- Ще се кандидатирате ли отново за кмет? От БСП вече обявиха, че ще ви подкрепят в предизборната надпревара наесен…

- Членовете на БСП в Павликени наистина издигнаха отново моята кандидатура за кмет на общината. Получавам подкрепа във всяко от населените места, където почти всяка вечер организираме общоселски събрания за номиниране. Те оценяват високо всичко, което беше направено в общината за последните четири години. През цялото време аз бях открит не само с партийните членове, но с всеки от жителите на общината и информирах подробно за всяко мое действие.
Мисля, че е редно започнатата мисия да продължи, докато Павликени не стане такъв спретнат, благоустроен, модерен и уютен за своите жители град, какъвто си го представяме в мечтите си. Имам ясен план как да го постигна. Така че отговорът ми е „да”, ще се кандидатирам, за да довърша работата си.