Лятото е най-колоритно под небето на Пловдив
Лятото е най-колоритно под небето на Пловдив / netinfo

Лятото в новата Европейска столица на културата за 2019 година предлага редица забавления под открито небе и угажда на всякакви вкусове. В Града под тепетата отдавна се случват събития, които привличат публика от цялата страна, но напоследък се появиха и много нови обещаващи да се превърнат в култови фестивали.

Лятото е найколоритно под небето на Пловдив
netinfo

Такъв пример са събитията, организирани в първия за България квартал на творческите индустрии „Капана". Всеки уикенд обновения квартал е изпълнен с артистичен живот, ускоряващ пулса на града. В „Капана" вече се проведоха много събития, а тепърва предстоят да се случат Фестивал на тениските на теми "Изкуството на българската тениска" и „Облечи момента", "Графити в "Капана", ТЕБ.Е.ШИР и много др. Почти цяло лято там се провеждат и „Игрите на „Капана" и театрални постановки за малки и големи под надслов „Сиренце в Капана".

Този уикенд вече стартира

Лятото е найколоритно под небето на Пловдив
netinfo

в Пловдив и емблематичния за почитателите на дизайна и визуалните изкуства Международен фестивал One Design Week. Форматът ще продължи до 28 юни и представя над 200 участника от 20 страни. Освен основната изложба "Being Post-Digital" - "Постдигитално съществуване" с куратор Рене Беекман и традиционния професионален форум с изтъкнати имена от сферата на съвременния дизайн, тази година отново ще се проведат и редица инициативи със свободен достъп за широката публика - изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, партита и много други.

Друго събитие, което започна да привлича все повече внимание е Street Masters, който тази година ще бъде между 24 и 27 юни. Младежкия фестивал обединява различните типове улична култура на едно място. Тази година по време на фестивала ще се проведе и Европейското първенство по бийтбокс, но освен него очаквайте още много формати на различните типове улична култура като хип-хоп денс, графити, фрийстайл, алтернативни спортове, паркур и др.

Лятото е найколоритно под небето на Пловдив
netinfo

Покрай новите формати в града, не можем да не споменем и вече утвърдените летни събития, които обаче с всяка изминала година стават все по-изпъстрени и богати откъм преживявания.

Античният театър ще бъде естествен и въздействащ декор за спектаклите от поредицата Opera Open. Летният фестивал на Пловдивската опера OPERA OPEN 2015, наследник на Веердиевите вечери, стартира миналата седмица на 19 юни и ще продължи до 22 юли. Публиката ще има възможност да чуе международни и български гласове от световна величина, а част от спектаклите, включени в афиша на грандиозното събитие са известните опери на Верди „Трубадур" и „Аида", както и премиерата на „Кармен", дело на международен екип от Испания, Италия и САЩ. Античният театър ще бъде домакин и на Международния фолклорен фестивал от 3 до 8 август.

Лятото е найколоритно под небето на Пловдив
netinfo

Вече започна и 18-то издание на Празници на изкуствата „Лятно време" на летни сцени „Конюшните на царя" (3 юни - 17 юли). Тази година програмата включват над 40 концерта джаз, рок, поп и класическа музика; 20 театрални представления, литературни срещи и детски празници. Очакват се фънк надеждите Acoustic Corporation & Funky Miracе; концертът на Остава със струнен квартет Сапаев; концертът на Мирослава Кацарова, на Мистър Морски (вокалисът на Джанго Зе), трибютът на P.I.F. на Depeche Mode и още много изпълнения на млади таланти.

Традиционно за града в този сезон е и посещението на двата летни фестивала, провеждани на лятно кино Орфей, на Сахат тепе: Театралната панорама на комедиите „Завеса под звездите" от 1 юни до 30 септември и Филмовите нощи във Филипополис от 9 до 25 юли. По време на лятната кинофиеста може да видите премиери, любими фестивални хитове, световни киношедьоври, балкански комедии и най-обичаните заглавия на българското кино от последната година. 17-тото издание на фестивала включва 48 прожекции, които ще се провеждат всяка вечер от 21:10 ч. и 23:30 ч. От юни до септември пък Градът под тепетата ще се превърне в център на смеха с най-хитовите театрални комедии на сезона от цялата страна В Пловдив се очакват да пристигнат едни от най-обичаните български актьори като Асен Блатечки, Мария Сапунджиева, Мариан Бачев и други. Програмата предлага и богата съпътстваща музикална програма - концерт на БТР, Георги Христов, дует „Авеню", както и премиерен мюзикъл и концерти на Държавна опера Пловдив.

 

Лятото е найколоритно под небето на Пловдив
netinfo
Шареното лято в Пловдив започна и обещава интригуващи културни приключени за всеки. За да не изпуснете атрактивните събития, следете културната програма на града на сайта www.visitplovdiv.com.