Община Шумен с призив към гражданите да не изхвърлят битовите си отпадъци в цветните контейнери
Община Шумен с призив към гражданите да не изхвърлят битовите си отпадъци в цветните контейнери / netinfo

С молба гражданите да не изхвърлят битовите си отпадъци в цветните контейнери застана пред журналисти днес главният експерт „Екология" в Община Шумен Кръстинка Радушева.

„Всички виждаме какво представляват тези контейнери, особено през летните месеци, когато температурите са вече високи. Бедата е там, че кратността им на събиране е съвсем различна. Сивите контейнери се събират ежедневно, докато цветните се събират в различни поериоди", обясни тя.

По думите й градът е разделен на две зони, като за северната зона отговаря „Екопак", а за южната - „Булекопак". Според графика на „Екопак" сините и жълтите контейнери се събират пет пъти месечно, а зеленият - един път месечно. При „Булекопак" кратността на събиране за сините и жълтите контейнери е четири пъти месечно, а за зелените - на 40 дни.

„Всичко това е пълно с битови отпадъци, които се разграждат, разнасят се от животни и картината е ужасна", каза Радушева и допълни, че освен това последващото разделяне на отпадъците струва пари на данъкоплатеца. На разположение на гражданите е и телефон 857 757, на който могат да бъдат подавани сигнали за нарушения.