За ден три рекорда на Гинес падат в Разград
За ден три рекорда на Гинес падат в Разград / netinfo
За ден три рекорда на Гинес падат в Разград
80596
За ден три рекорда на Гинес падат в Разград
  • За ден три рекорда на Гинес падат в Разград

Три рекорда на Гинес падат в Разград за ден. За пръв път ще се случи подобно нещо– съобщи председателят на сдружение „Лудогорие 2012“-Разград Валентин Димов. Неправителствената структура е организатор на Четвъртия национален събор „Лудогорие“, който ще се проведе между 3 до 5 юли в местността „Пчелина“ край Разград.

За ден три рекорда на Гинес падат в Разград
netinfo

150 фолклорни състава ще участват в четвъртия национален събор „Лудогорие“, за настаняването им са ангажирани 57 хотела в цяла Североизточна България. За пръв път има и гости от странство – формация от украинския град Рени. Освен самодейци в концертите ще участват и известни изпълнители и оркестри: Бинка Добрева, Росица Пейчева, Пепи Христозова и други.

Нито за посетителите, нито за участниците в събора в местността „Пчелина“ край Разград има входна такса, има условие само за третия ден – всички, които искат да седнат на сватбената трапеза – кандидат за рекорд на Гинес – трябва да са облечени в национални носии. Сватбата ще е възстановка на традиционен тракийски ритуал. Булката и младоженецът - Стойка Димитрова и Росен Митев – са от Стара Загора.

Първият опит за рекорд на Гинес е за най-дълга сватбена софра – тя ще е между 700 и 900 м. За да бъдат поставени не директно върху земята месалите фирма от Стражица е дарила 1 км. велпапе. Вторият рекорд е за най-многолюдна старинна сватба – очаква се гостите да са между 3500 и 4000. Те трябва да сложат на ръцете си гривничка от бял сатен с номер, по този начин ще бъде установен броят на участниците в ритуала. Гривничките се изработват от деца в екоработилница към Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Разград. Третият рекорд е за най-голямо количество сватбена яхния – тя ще около 2,5 тона, сготвена от 25 агнета в Юнашки тиган и Юнашка тава. Ще се разсипе в 4000 глинени купи, изработени от троянски майстор, на трапезите ще има още: 700 кг. сирене, 1000 погачи, 2,5 тона вино и други традиционни за тракийската сватба ястия. В ритуала ще участват и 500 хайдути от клубовете „Традиция“ в няколко града, те ще се крият в гората преди сватбата.

Очаква се общо в трите фестивални дни да преминат над 10 000 гости.

За децата ще има конкурс за рисунка на тема „Моят роден край“, победителят се избира с гласуване във фейсбук и заедно със семейството си печели уикенд в Калофер. Новост е конкурсът „Най-гиздава мома“, който също ще се реши в социалната мрежа. Публиката ще избере най-красивата мома според снимки, които девойките в носии ще си направят по време на събора пред една от двете чешми, изградени от сдружение „Лудогорие“ на поляната, където се провежда събитието.

За ден три рекорда на Гинес падат в Разград
netinfo