Защо наричаме автомобилите на Бърза помощ линейки?
Защо наричаме автомобилите на Бърза помощ линейки? / Thinkstock/Getty Images

Защо наричаме автомобилите на Бърза помощ линейки?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Бързата помощ за гражданските, тоест цивилните лица, е сравнително нов феномен. Преди това, ако някой закъса, сам да се оправя или да чака доктора, когато дойде. Или да ходят роднините му да доведат доктора или пък да го закарат до диспансера. Горе долу и сега има такива моменти, ама да повикаш специална служба - това е ново. Във военно отношение обаче не е, защото войниците са по-важни от цивилните, очевидно. Оттам и думата амбуланс, амбиланс, амбуланца. Производните на различните езици идват от ambulare - вървя пеша, ходя, което означава подвижен лазарет, подвижна болница, военнополева, а такива има на бойното поле от векове. Там ранените се карат до специални пунктове с помощта на коли, теглени от коне. Наполеон въвежда тази практика като тенденция в края на XVIII век, но и преди това имало достатъчно битки и достатъчно ранени, които са били изнасяни от бойното поле. Просто терминът се свързва, най-вече по френска линия, с Наполеоновите войни.

Дотук ясно. Линейка, ако сте учили руски знаете, че означава линийка. Но и без умалителното, линията е разстоянието между две точки. В случая - ранения и превързочният пункт. В руската традиция малка кола, теглена от два коня, се нарича линейка. За по-големи впрягове и по-големи превозни средства имат други думи, които сега не ни интересуват. Твърди се, че по време на Кримската война именно с подобни коли са били извозвани ранените, но пак правим уточнението, че тези исторически сводки не са абсолютно точни и ако нещо се е случвало по-често в определен период, това не значи, че тогава е започнало да се случва изобщо. В средата на XIX век постепенно се въвеждат и коли, които да се грижат за пострадали цивилни, особено когато разстоянията са по-големи или се работи по спешност. Първите такива са в Америка, но и руснаците не закъсняват. При тях тези впрягове продължавали да се наричат линейки. Дори след подмяната им с автомобили името остава. Действат най-вече при бедствия, предимно пожари.

У нас думата линейка идва по руска линия и покрай пожарните, понеже те са създадени у нас под руско наблюдение. Колите за извозване на пострадали се наричат директно линейки и ние възприемаме тази дума, защото никога не сме имали друга. Когато БЧК създава специална служба към пожарната през 30-те години на XX век, думата вече се е наложила като официален термин. Ето защо колите на Спешната медицинска помощ и до ден днешен продължават да се наричат линейки.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате