Търсят варианти да съхранят царския вагон
Търсят варианти да съхранят царския вагон / DarikNews.bg

Оригинален вагон от царската влакова композиция десетилетия стои захвърлен сред коловозите на жп гара Стара Загора. Ако не бъдат взети спешни мерки той ще бъде унищожен за бъдещите поколения, алармираха общинският съветник Кристиан Петков от ВМРО, директорът на РИМ-Стара Загора Ангел Динев и Николай Гичев- от СНЦ "Приятели на старозагорския музей". От ръководството на музея обмислят вагона да бъде експониран на подходящо място в близост до жп гарата, разработва се проект, с който да се кандидатства за финансиране. От две години вагонът гние и се руши и ако не се вземат бързи мерки, реставрацията му може би ще е невъзможна, смятат експертите.

Вагонът е произведен през 1913 година, тогава е бил докаран у нас и включен в състава, ползван от цар Фердинанд и семейството му. В него е имало специално спално купе за монарха, купе за адютанта му и охраната, както и салон-трапезария за провеждане на съвещания и хранене. Истинско чудо е, че са съхранени оригиналните бронзови брави на вратите и прозорците, част от облицовката по стените със седеф, кристалните огледала, металните решетки с орнаменти за парното отопление, а има и данни, че са съхранени части от посудата и дори ръчния грамофон с посребрена фуния и вензели на Кобурга.

В Стара Загора вагонът се е озовал в началото на 50-те години на миналия век, като доскоро е използван като място за почивка от гаровите работници.