Гръцка делегация отива с контрапредложения в Брюксел
Гръцка делегация отива с контрапредложения в Брюксел / Thinkstock/Getty Images

Гърция ще направи контрапредложения на международните кредитори днес, след като представители на еврозоната заявиха, че обсъждат възможността за фалит на Атина.

Делегацията на Гърция отива в Брюксел дни, след като екипът на Международния валутен фонд се върна във Вашингтон заради огромните разлики в предложенията на двете страни. Атина трябва да постигне споразумение до 18 юни, за да не фалира, припомня АФП. Европейски политици вече обсъждат подобен вариант.

"По време на дискусиите фалитът се споменава като един от възможните сценарии, ако всичко се обърка", заяви представител от еврозоната, пожелал анонимност. Друг официален източник потвърди, че членове на еврозоната са решили да започнат да обсъждат последиците от неплащане на Гърция и какво ще последва от това.

Гърция залага на споразумение до 18 юни, според министри на Ципрас

Делегацията, водена от вицепремиера Янис Драгасакис, най-вероятно ще се срещне с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. До късно снощи не бе ясно дали представители на МВФ ще присъстват, писа в. "Катимерини"

Крайният срок за договорка между Атина и кредиторите е 18 юни, когато в Люксембург се срещат финансовите министри на ЕС. Ако тя бъде постигната, парламентът ще трябва да я ратифицира до 30 юни, когато Гърция трябва да плати 1,6 млрд. евро на МВФ. Премиерът Ципрас вече отложи плащането, което трябваше да бъде преведено миналата седмица, и заяви, че страната ще изплати всичките си вноски към МВФ за юни накуп в края на месеца.

Източник: БГНЕС