Гърция представи нов план с реформи на кредиторите
Гърция представи нов план с реформи на кредиторите / БГНЕС

Гърция представи на своите кредитори нов план за реформи, който в момента се разглежда, твърди АФП, като се позовава на свои източници.

Съобщенията за ново предложение идват на фона на интервюто на гръцкия премиер Алексис Ципрас пред италианското "Кориера де ла сера". В него той изразява мнение, липсата на сделка за спасяването на Гърция от банкрут ще е началото на края на еврозоната.

Ципрас: Ако не се договорим с кредиторите, кризата ще обхване цяла Европа

Пред вестника премиерът каза още, че може да бъде постигната сделка с кредиторите, ако се откажат от някои свои искания като намаляване на пенсиите, съобщи агенция Ройтерс. Той допълни още, че е възможно да се постигне разбирателство по всички елементи на сделката, но категорично отхвърли исканията на кредиторите за намаляване на пенсиите и други социални плащания.

"Мисля, че сме много близо до споразумение по първичния излишък за следващите няколко години", каза още той.

Вчера „Уолстрийт джърнал" съобщи позовавайки се на свои източници, че кредиторите са предложили на Гърция удължаване на спасителната програма до края на март следващата година срещу намаляване на пенсии, увеличаване на данъците и други политически стъпки от страна на Атина.

Варуфакис сравни Гърция със следвоенна Германия

Очаква се в сряда Ципрас да се срещне с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел в опит да се намери решение на продължаващата криза в Гърция, която заплашва да остави страната без свежи средства, с които да разплаща задълженията си към кредиторите.

Източник: БГНЕС