Стрелба спря тока в мини в Източна Украйна, оставяйки хора под земята
Стрелба спря тока в мини в Източна Украйна, оставяйки хора под земята / снимка: БГНЕС, архив

Стрелба в Източна Украйна прекъсна електричеството в две мини, оставяйки блокирани без светлина под земята общо над 900 миньори, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на сепаратистки лидер, цитиран от сепаратистката Донецка информационна агенция.

Първо беше съобщено, че токът е спрял в мина "Скочински" с повече от 350 миньори под земята, а после - че без електричество е и мина "Засядко", в която има 576 миньори.
Представител на министерството на извънредните ситуации каза, че миньорите в мина "Скочински" са в процес на евакуиране.

По-рано Донецката информационна агенция цитира представителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин, според когото електрозахранването в мина "Скочински" е прекъснато при обстрел на Донецк от украинските сили, при което под земята са останали блокирани 375 миньори.

Демографска криза е надвиснала над Украйна

Опитът на проруските сепаратисти да напреднат към позиции на украинските войски близо до Мариинка засега са спрени, съобщи украинският министър на отбраната Степан Полторак.

"Засега щурмовите операции са спрени", каза той пред журналисти.

Преди това украинските военни съобщиха, че сепаратистите са предприели настъпление с танкове и артилерия към украински правителствени позиции западно от Донецк, ескалирайки конфликта в Източна Украйна. Сепаратисткият лидер Басурин отрече сепаратистите да са започвали настъпление.

Обстрелът на населени места в ДНР се извършва от редовни части на украинските въоръжени сили, а не от доброволчески батальони, заяви Басурин пред Донецката агенция. "По градовете стреля армията на Украйна. Не батальони, нито други формирования, а въоръжените сили на Украйна", каза Басурин, цитиран от ТАСС.

Според него при обстрелите са загинали най-малко 15 души. При обстрелите на украинските силовици по цялата фронтова линия са убити 15 души - опълченци и мирни жители, потвърди министърът на отбраната на ДНР Владимир Кононов. Според него действията на киевските сили са предварително планирани. Това е опит да се провали Минск-2, опит да се покаже, че тук ситуацията е неуправляема, добави той.

При обстрели на Донецк от украинските сили са ранени 60 мирни жители на града, съобщи за Донецката информационна агенция директорът на републиканския травматологичния център Александър Опришченко. Само в нашата болница са постъпили 60 души с наранявания, каза той, уточнявайки, че петима души са в много тежко състояние.

Източник: БТА