Скандал в Белгия заради снимки с шампанско край труповете на терористи
Скандал в Белгия заради снимки с шампанско край труповете на терористи / БГНЕС, архив

Снимки на неизвестни лица, празнуващи с шампанско край труповете на разстреляните в белгийския град Вервие джихадисти, предизвикаха скандал, съобщават местни медии.

На 15 януари белгийската полиция щурмува адрес във Вервие при антитерористична операция за предотвратяването на атентат. На място бяха убити двама мъже. Води се разследване дали антитерористите са използвали правилно оръжие в условията на неизбежна самоотбрана.

Белгийската полиция щурмува жилища на ислямисти

Белгийската прокуратура потвърждава, че е открито следствие и за установяването самоличността на лицата от снимките с разливане на шампанско в моргата, където е правена аутопсия на труповете на терористите. Аутопсията е била предприета по разследването за използването на оръжие от полицейските сили.

На поне две снимки, които обикалят вътрешната мрежа на полицейското антитерористично звено, се виждат хора с хирургически маски, които се снимат с бутилки шампанско край труповете в моргата, правят си селфита, празнуват. Засега е неизвестно дали това са полицаи или служители на съдебната медицина. Установено е, че със сигурност на кадрите не са лекарите, извършили аутопсиите.

Властите са притеснени как тази информация ще бъде възприета от обществото, особено от арабското малцинство, от чиито редици произхождат терористите. Очаква се прокуратурата и полицията да излязат с официална позиция, с която да осъдят гаврата и да поемат ангажимент за установяване и наказание на виновниците.

Източник: БТА