Малайзийският боинг над Украйна е свален с украинска зенитна ракета
Малайзийският боинг над Украйна е свален с украинска зенитна ракета / снимка: БГНЕС, архив

Производителят на противовъздушните ракетни комплекси „Бук-М1”, руският концерн „Алмаз-Антей”, обяви, че малайзийският боинг е бил свален над Украйна с по-стара версия на ракетата, която не е на въоръжение в руската армия, но е в украинските арсенали, предаде АП.

Михаил Малишевски, съветник на генералния директор на държавния консорциум, заяви на пресконференция, че анализът се базира на снимки на останките, достъпни публично. Според него пробивите в самолета отговарят на определен вид ракета „Бук” и нейната бойна глава.

Близки на жертвите настояват международен екип да поеме разследването за МН17

Различните бойни глави на ракетите имат шрапнели със специфична форма, обясни директорът на „Алмаз-Антей” Ян Новиков. Той добави, че през 2005 г., когато Украйна се е свързала с консорциума за поддръжка на нейните системи „Бук”, е разполагала с 991 подобни ракети.

„Въз основа на данните, предоставени на специалисти от концерна, стигнахме до заключението, че най-вероятният тип ракета, довела до катастрофата на самолета, е ракета 9М38М1 от комплекса „Бук-М1”, каза Малишевски, цитиран от ТАСС.

АП припомня, че продължават споровете по въпроса кой е свалил самолета на „Малайзийските авиолинии” над Източна Украйна миналото лято, когато загинаха 298 души на борда му, 193-ма от които холандци. Украйна и Западът подозират, че той е свален с ракета, изстреляна или от руските сили, или от сепаратистките бунтовници.

Новиков и Малишевски добавиха, че анализът на действието на шрапнела върху останките от самолета позволяват да се определи откъде е изстреляна ракетата. Според тях тя е изстреляна от място близо до град Зарошченске, намиращ се под контрола на украинските сили.

Малайзийският Боинг е бил пробит във въздуха от „множество обекти“

Украинските и западни анализатори поддържат тезата, че ракетата е изстреляна от град Снежное, намиращ се по-близо до руската граница, припомня ДПА. Ракета, изстреляна от Снежное, би причинила различни щети, заявиха Новиков и Малишевски. Те не обвиниха пряко Украйна за свалянето на самолета, но коментарите им намекваха за това, отбелязва АП.

„Алмаз-Антей” е подложен на санкции от страна на Запада във връзка с украинската криза, припомня ДПА. Докладът на холандските следователи за трагедията с малайзийския самолет в Източна Украйна се очаква през октомври.

Източник: БТА