Депутатът Св.Ангелова подкрепя жени с рак на гърдата
Депутатът Св.Ангелова подкрепя жени с рак на гърдата / снимка:ГЕРБ Русе

Подкрепям създаването на постояннодействаща група за психологическа подкрепа на жени, претърпели операция от рак на гърдата, каза днес Светлана Ангелова– народен представител от 19-и МИР – Русе по време на кръгла маса под надслов: ”Не си сама - психологическа подкрепа на жени, претърпели операция от рак на гърдата”.

Повече от 1.6 млн. жени годишно се диагностицират с тази болест в света. В Европа броят им е 450 000. Всяко година у нас близо 4000 българки заболяват от рак на гърдата, добави тя. Късното диагностициране и неадекватно лечение в повечето случаи има фатален изход, подчерта депутатът. За да се намали заболеваемостта, трябва да се подобри диагностиката и най – вече скрининга. Светлана Ангелова подчерта значението на редовните профилактични прегледи за всички жени. Необходима е навременна лекарска, а освен това и психологическа помощ за жените с тази диагноза. Необходима е национална политика не само за рака на гърдата, но и за всички социалнозначими заболявания, коментира още народният представител от Русе. Г-жа Ангелова сподели своят личен опит с близък човек, заболял от рак на гърдата в контекста на дискусията по тази деликатна тема.

Събитието бе организирано от „Сороптимист интернешънъл” - клуб Русе на 2 юни 2015 г. В него се включиха лекари, психолози, представители на пациентски организации, както и жени претърпели такава операция. Целта бе да се привлече вниманието на обществеността към проблема, защото темата засяга пряко или косвено голям брой гражданки на България.

Предизвикателствата, с които се сблъскват жените в следоперативния период, не са никак малко. Над 80 % от пациентките изпадат в депресия, а в България все още не се оказва адекватна психологическа подкрепа в хода на лечението, както и липсва достатъчно информация, литература и изследвания по темата. Голяма част от дамите с тази диагноза срещат трудности в социалната адаптация, има и сигнали, че пациентки, претърпели операция за карцином на гърдата, трудно си намират работа, а това нарушава техните човешки права.