Бизнесът чака сериозен скок в сметките за ток
Бизнесът чака сериозен скок в сметките за ток / Thinkstock/Getty Images

Сериозен скок в сметките за ток очаква и бизнесът. Индустрията е притеснена от доклада на регулатора и очаква с 20% увеличение, ако решението се приеме в сегашния му вид.

Двойното увеличение на една от таксите за тока на свободния пазар според експерти за година ще струва с 250 милиона лева повече на бизнеса, уточнява бТВ.

„Ефектът върху бизнеса ще е драматичен - било то със съкращаване на разходи, било то от разходите за работни заплати или свиването на продукция", заяви Виктор Гърбев, експерт в областта на енергийния пазар.

Особено засегнати са заводите, които произвеждат и изнасят на стомана, стъкло и химикали. Те консумират близо 1/3 от цялата електроенергия у нас.

„Непосредствените рискове са, че някои от тези предприятия няма да издържат. На едно такова работно място съответстват 4-5 работни места в малък и среден бизнес", заяви Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Ако до юли не стане факт наредба, която да облекчи тежката индустрия, както препоръчва Еврокомисията, от бизнеса не изключват протести.