Касата предложи на лекарите три варианта за икономисване на средства
Касата предложи на лекарите три варианта за икономисване на средства / снимка: sxc.hu
Касата предложи на лекарите три варианта за икономисване на средства
80183
Касата предложи на лекарите три варианта за икономисване на средства
  • Касата предложи на лекарите три варианта за икономисване на средства

200 млн. лв. се очаква да не достигнат на Здравната каса за 2015 година. Това показват последните разчети, представени на заседание на Надзорния съвет на институцията, което се проведе този следобед. На него Касата предложи на Лекарския съюз три варианта, чрез които да се икономисат средства. Единият е от парите за болниците да се извадят клиничните пътеки, които се отнасят до заболявания на кожата, очите, ушите, носа и гърлото, а вторият - някои от лечебните дейности в клиничните пътеки да се извадят от тях, така че финансовата институция в определени случаи да може да заплаща само част от пътеките. Третият вариант, който лекарите категорично не приеха, бе намаляване на цените на клиничните пътеки с между 16% и 18%. По първите две предложения от съсловната организация обявиха, че ще помислят и ще информират за решението си на предстоящо заседание на надзорния съвет.

200 млн. лв. се оформя да е дефицитът в бюджета на касата ако тя продължи да харчи както до момента, информира Кирил Ананиев, заместник финансов министър и председател на Надзорния съвет на институцията.

„Здравноосигурителните плащания, които имат преразход, са три. За лекарства за домашно лечение. Всеки месец са правени разходи по 54 млн. лева, докато от месец май до края на годината остават само по 41 млн. На второ място са онкологичните лекарства и третият вид плащания, което също има дефицит в болничната помощ, всеки месец са харчени по 132 млн. лева, а от май нататък остават само 117, което значи, че дефицитът излиза около 200 млн. лева", заяви Ананиев.

Оказва се, че очакването да постъпят много пари от събрани в повече здравни вноски няма да се реализира, тъй като за 2015-та НАП ще може да даде на Касата от надсъбрани осигуровки не повече от 5 млн. лв. В интервю за Дарик по-рано през деня управителят на Здравната каса д-р Глинка Комитов обясни, че предложение за орязване на клиничните пътеки би отправил последно, защото имало и други варианти да се икономисат средства.

„Предлагам значителна част от клиничните пътеки да бъдат извадени в извънболничната помощ, където разходите за изпълнението са по-ниски. Това са очни пътеки, кожни пътеки, уши, нос, гърло пътеки. Другото, което бих предложил, е част от дейностите в клиничните пътеки могат да се извършват в болница, но да не се плащат на тази цена - цялата клинична пътека, защото има клинични пътеки, които са с диагностична процедура, която е много по-евтина, отколкото цялата клинична пътека. Примерно пътеката за диабетно стъпало за цялата 2014 година до април 2015-а случаите, са отчетени заплатени 9580 случая. 86% от случаите са отчетени само с една процедура, която изключително евтина, а ние сме платили 1200 лева. Самите лекари, собственици и шефове на лечебни заведения твърдят, че някои от пътеките им струват значително по-евтино, отколкото ние им плащаме. Затова не на основание обема, а на основание на това, че са надфинансирани, ние ще предложим намаление на цената на някои клинични пътеки. Вероятно прогнозата ни ще се промени към по-благоприятна и ще се доближи до целта, която е не повече от 30 милиона лева дефицит", заяви Комитов.

Предложение за намаляване на цените на клиничните пътеки, обаче бе отправено, и то с между 16 и 18%, допълни председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев.

„Здравната каса предлага определена корекция в цените на клиничните пътеки, с които Българският лекарски съюз не сме съгласни", каза Грозев.

Проблемът е, че ако Българският лекарски съюз откаже и останалите предложения на касата, може да се стигне до намаляване на цените на клиничните пътеки с решение на Министерския съвет. Дали има опасност от такова, ще стане ясно следващата седмица, на предстоящото заседание на надзорния съвет.