Частични местни избори в Италия - тест за Ренци и за Берлускони
Частични местни избори в Италия - тест за Ренци и за Берлускони / снимка: БГНЕС, архив

В Италия днес ще се състоят частични местни избори, които са тест за правителството на Матео Ренци, както и за десницата на Силвио Берлускони, който неотдавна получи правото да се върне в политиката след серия от съдебни неволи, предаде Франс прес.

Около 20 милиона избиратели гласуват за областни управители на 7 от общо 20 италиански области - Венето, Лигурия, Тоскана, Марке, Умбрия, Кампания и Пулия. Избирателите гласуват и за над 1000 кмета на италиански общини.

Това са първите избори в Италия от изборите за Европейски парламент от май 2014 г., на които Демократическата партия на Матео Ренци постигна много добър резултат, спечелвайки 40,1 процента от гласовете на избирателите. Това беше с почти 20 процента преднина пред партиите, останали на второ и на трето място.

Този път вниманието в Италия е насочено върху това как ще се представи антиимгрантската и евроскептична партия Северна лига, която има нов лидер Матео Салвини и дали партията на Силвио Берлускони Форца Италия ще бъде на второ място след партията на Ренци или ще е на трето място след партията на Салвини.

За Ренци пък ще е важно да види дали подкрепата, която получи на изборите за ЕП преди година си остава толкова голяма.

В навечерието на вота италианска парламентарна комисия, така наречената "Комисия антимафия" публикува списък с 17 кандидати за изборите, които не са подходящи за избиране заради проблеми с правосъдието, предаде Франс прес.

Списъкът няма никаква юридическа стойност и включва основно непознати за широката общественост имена. Единственото по-известно име е това на Винченцо де Лука, кандидат от партията на Ренци за поста областен управител на Кампания. Де Лука, който е бивш кмет на град Салерно в Кампания, беше осъден на първа инстанция за злоупотреби с власт и предстои да бъде съден за други престъпления, сред които измами. Новият процес ще започне идния месец.