Цачева: Лагерът в Белене беше замислен като лаборатория за смазване на личността
Цачева: Лагерът в Белене беше замислен като лаборатория за смазване на личността / снимки: Dariknews.bg

На остров "Персин" в Белене се проведе Национално поклонение и възпоменание на жертвите на тоталитаризма. На него присъстваха председателят на народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев, народните представители Владислав Николов, Найден Зеленогорски, областният управител на Плевен Ралица Добрева, кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

"Този остров е бил свидетел на насилие, извращения и предателства на дъното, до което може да достигне човешката деградация, но и на истински примери на героизъм и солидарност между поколенията", каза в словото си председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

"Това място е било замислено като лаборатория за смазване на личността, като зловещо оръжие срещу представителите на опозицията и заплаха срещу всеки, който би се противопоставил на тоталитарния режим, но именно тук по-възрастните затворници, спасявайки живота на по-младите, създадоха мост, който преминава отвъд островите за политическото насилие. Вярата и достойнството на онези, запазили живота на другите, изграждат основите на този мост, което ни дава сили да продължим напред, за да не допуснем никога повече, българи да се превръщат в жертви на политическо насилие", допълни тя.

"След началото на демократичните промени жертвите на тоталитарния режим простиха на своите палачи, въпреки че палачите не поискаха прошка. Бившите затворници и репресираните от тоталитарния режим искаха да сложат край на спиралата от омраза, страх и насилие, чрез която тоталитаризмът ограбваше човешкия живот. Отговориха им със забрава и с подмяна на паметта за стотиците загинали и десетките хиляди, чиито живот и съдби бе разрушен", каза още Цецка Цачева.

Цачева Лагерът в Белене беше замислен като лаборатория за смазване на личността
netinfo

Поздравителен адрес от президента Росен Плевнелиев беше прочетен от секретаря в президентския кабинет Румяна Коларова.

В деня на поклонението, на острова сред корпусите на някогашния лагер беше представена за пръв път пиесата „Мост между поколенията" с участието на деца и младежи от Белене. На гостите беше показана и фотоизложба, проследяваща историята на концлагера в Белене и съдбата на някои от концлагеристите, прекарали години от живота си на острова .

На паметната плоча в памет на загиналите концлагеристи бяха поднесени венци и цветя.

Стотици граждани от Белене и от цялата страна дойдоха за поклонението пред жертвите на тоталитаризма.

Цачева Лагерът в Белене беше замислен като лаборатория за смазване на личността
netinfo