Земетресение с магнитуд 8,5 южно от Токио
Земетресение с магнитуд 8,5 южно от Токио / снимка: БГНЕС, архив

Земетресение с магнитуд 8,5 стана в Тихия океан недалеч от островите Огасавара (известни също като островите Бонин), разположени южно от японската столица Токио, съобщиха световните агенции. Огнището на стихията било на 590 км под морското дъно. Според геофизичния институт на САЩ земетресението било с магнитуд 7,8, на 194 км от островите Огасавара. Властите заявиха, че няма опасност от цунами. Няма сведения за жертви и разрушения.

Трусът бил достатъчно мощен, за да разтърси част от остров Хоншу, отбелязва Асошиейтед прес. Сградите в Токио - на 1000 км северно от островите Огасавара се разлюлели в продължение на минута, съобщи Франс прес от мястото на събитието.

Движението на метрото в столицата, както и на свръхскоростните влакове било временно прекратено.

Трусът на засегнал хода на възстановителните работи на АЕЦ "Фукушима-1", но причинил спиране на тока в съседната на Токио префектура Сайтама, предаде ТАСС.

Според експерти силното земетресение не довело до сериозни последици поради голямата дълбочина на епицентъра и отдалечеността му от основния японски остров Хоншу, отбелязва агенцията.

Източник: БТА