Палеосреща в музея
Палеосреща в музея / netinfo

Днес и утре в бургаския Природонаучен музей ще се проведе "Палеосреща - изложба" с възможност за размяна и/или закупуване на образци на вкаменелости от посетителите.
Предстоящата изложба и среща на любители палеонтолози е продължение на усилията на музейните специалисти от Природонаучния музей Бургас за създаване на фонд и постоянна експозиция "Фосили", която бе открита в Нощта на музеите на 16 май.
До момента любителската палеонтология в България е толерирана от научните институции, но с известни резерви - опасенията, че ценни находки се съсипват от аматьори или „потъват" в частни колекции са сред основните доводи „против". От друга страна институционалната палеонтология не разполага със средства за регулярни полеви проучвания и безброй находки постепенно се затриват от разрушителните сили на природата.
Участниците ще имат възможност да покажат най-интересните си находки, да обменят информация и образци. Посетителите ще могат да се докоснат до останки от отдавна живели животни и растения и да научат нещо повече за тях.
Между тях са гигантски вкаменени охлюви и миди от Крайморие, които бургазлии ще видя за първи път след консервация.