Ислямисти заплашиха Белгия с атентат в неделя
Ислямисти заплашиха Белгия с атентат в неделя / снимка: БГНЕС, архив

Ислямисти са изпратили заплашителни писма до белгийски национален всекидневник и до обществената телевизия Ер Те Бе Еф, в които се заканват с атентат в неделя в Монс, съобщиха медиите.

Писмото е озаглавено "До заблудения белгийски народ" и в него се "дава среща на централния площад в неделя" в южния белгийски град, където предстои двудневен фестивал. За фестивала в Монс, който от десетилетие е обявен за част от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО, се очакват 250 000 зрители.

Полицията е пояснила, че възприема информацията "много сериозно", както и че е предвидила 1700 нейни служители да следят за реда в града.

Заплахата е била предизвикана след телевизионен репортаж за белгийските джихадисти.

Белгия нееднократно досега е била заплашвана от ислямисти, но това е първата конкретна закана с място и дата. От януари страната въведе предпоследна степен на готовност за атентат, която бе частично облекчена месец по-късно. На 24 май миналата година Еврейският музей в Брюксел бе нападнат от сподвижник на "Ислямска държава", което бе първият атентат на терористичната групировка в Европа, взела четири жертви.

Източник: БТА