Глобиха селски кмет, за втори път вади медицинско вместо да свидетелства в съда
Глобиха селски кмет, за втори път вади медицинско вместо да свидетелства в съда / netinfo

Кметът на Йонково Кямуран Мустафа Абдурахим бе глобен с 500 лв. заради неявяване като свидетел по дело в Окръжен съд-Разград.

Абдурахим става повод за трети път да се отложи процесът срещу кмета на община Исперих Бейсим Басри. За трети път съдът разпорежда и принудително довеждане на свидетеля в зала. За заседанието през април и за днешното заседание селският кмет представи медицински документи, че е в болница. През април информацията бе, че оперира носа си в Правителствена болница. Съдът извърши проверка и установи, че на датата, в която се гледа делото, такова лице не е било в лечебното заведение – обяви председателят на съда Рая Йончева. Тя уточни, че проверка за достоверност ще се извърши и на информацията за вчерашното хоспитализиране на Абдурахим. Според изпратените от него документи на 9 май той е опериран в Университетска болница Лозенец, изписан е на 12 май, но вчера – 28 май – получил усложнения в дишането и за днес е насрочена ревизия на операцията в МБАЛ“Св. Панталеймон“ – София.

Съдът установи неуважително отношение към себе си във връзка с факта, че всеки път медицинските документи постъпват непосредствено в деня преди съдебно заседание, отново разпореди принудително довеждане на Абдурахим за 30 юни и добави глоба от 500 лв.

Кметът на Йонково е последният свидетел, който ще бъде разпитан в делото срещу кмета на Исперих Бейсим Басри.

Градоначалникът е обвинен в извършване на опит за убийство и възпрепятстване дейността на лесничеи, засекли го да бракониерства в ловния резерват „Воден“ през февруари 2013 г. Басри веднъж получи условна присъда само по второто обвинение и оправдателна за опит за убийство, но Апелативен съд-Варна върна делото за ново разглеждане, тъй като установи, че мотивите за присъдата не са подписани от съдебните заседатели.

Процесът стартира повторно през февруари, когато стана ясно, че лесничеят, по когото е стреляло – Пеньо Астраджиев - е починал между двата процеса след кратко боледуване.

На днешното заседание се яви и нов прокурор, след като предишният -  Милена Пенчикова – напусна прокуратурата в края на април. Беше разпитан само един свидетел – шофьорът в община Исперих Шенол Бакир, който първоначално бе обвинен в извършване на стрелбата. Бакир също не се яви на предишното заседание, оказа се че подсъдимият и негов шеф го е командировал в София за датата на съдебното заседание. Шофьорът на община Исперих, разказа, че в деня, в който е станал инцидента, той е бил за игра на карти с приятели на язовира до село Йонково, докъдето го возили двама кметове – до Малко Йонково – общинският Бейсим Басри, а до водоема – селският Кямуран Абдурахим. Басри заминал към Разград и в този ден Бакир повече не го видял. На връщане шофьорът се прибрал на автостоп от Йонково до Исперих, тъй като джипът на кмета на Йонково бил без винетка.