Илияна Йотова:  Има опасност да се повтори бежанската вълна от 2012 г.
Илияна Йотова: Има опасност да се повтори бежанската вълна от 2012 г. / DarikNews.bg
Илияна Йотова: Има опасност да се повтори бежанската вълна от 2012 г.
80132
Илияна Йотова: Има опасност да се повтори бежанската вълна от 2012 г.
  • Илияна Йотова: Има опасност да се повтори бежанската вълна от 2012 г.

България да бъде включена в групата на страните, които непосредствено са застрашени от бежански поток. За това настояват група български евродепутати, които работят в Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ЕП.

Илияна Йотова, която е зам.-председател на тази комисия, заяви в Габрово, че заедно с Филиз Хюсменова, Мария Габриел и Емил Радев са поискали среща при вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Българските евродепутати смятат, че страната ни трябва да има единна позиция за бежанците, която да бъде представена на предстоящото заседание на Съвета на вътрешните министри на страните - членки и лобирана на всички европейски нива.

"Не са отчетени специфичните интереси на България като страна, която е съседка на Турция", смята Йотова.

"Най-сериозният бежански натиск в момента е към Италия и Гърция. Смята се, че България не е толкова засегната. Ние сме наясно, че когато се затегне контрола на границите на тези страни, той ще се насочи към България.

Ние от своя страна не можем да ги пропуснем към друга държава. Заплашени сме да се повтори вълната от 2012 година, когато буквално за няколко месеца 10 000 души пресякоха българската граница.

Нашата национална позиция трябва да бъде единна и обсъждането да мине през парламента. Г-жа Бъчварова трябва да отиде на Съвета на вътрешните министри с много добри аргументи и подкрепата на цялото народно събрание", категорична е Йотова.

Според евродепутатката страната ни трябва да откаже предлаганата й квота от 788 бежанци.

"Имаме достатъчно в момента, а и нямаме условия да приемем нови", смята Илияна Йотова, която заяви, че България няма нито ресурс, нито капацитет да се справи с тази квота.

"България не трябва да е сред страните с квоти за бежанци, а по-скоро в графата на Италия и Гърция, от които се преразпределят бежанци към други страни", е мнението на Илияна Йотова.

България ще трябва да приюти 788 бежанци от Африка в следващите 2 г. Това е предложението на ЕК, което бе представено официално в Брюксел.

То предвижда настаняването в страните от ЕС на квотен принцип на 40 000 бежанци, които ще пристигнат по море в Гърция и Италия през идващите 2 г. след 15 април т.г., както и на още 20 000 души, които ще поискат убежище в Европа от изнесени центрове в Африка.

Тези имигранти са извън всички други, които вече са у нас и в останалите страни от ЕС и които тепърва ще пристигат. 3256 имигранти са влезли в България до 14 май т.г., сочат данни на МВР.