Задържаха в Шумен един от водачите на протеста в Гърмен
Задържаха в Шумен един от водачите на протеста в Гърмен / netinfo

34-годишен мъж от Гоце Делчев, издирван от полицията, след като запалил огън на пътя между селата Марчево и Огняново и употребил сила, ограничавайки свободното придвижване по пътя, е бил задържан вчера в Шумен, съобщават от местната полиция. По информация на Дарик това е Андон Балтаджиев - един от водачите на протеста в Гърмен.

Извършва се конвоирането му към Районна прокуратура - Гоце Делчев, където ще бъде привлечен като обвиняем за извършеното от него престъпление. Мъжът е осъждан 12 пъти за престъпления от общ характер - 4 пъти за кражби, 2 пъти за отправяне на закана за убийство и 2 пъти за управление на МПС без правоспособност. Осъждан е и за хулиганство, принуда, унищожаване и повреждане и за противозаконно пречене на орган на властта. На 24 юли миналата година той е изтърпял последното си наказание.

Балтаджиев е председател на НПО "Активна съвест" в Гоце Делчев. Към 17.30 той се е обадил на репортер, че е получил телефонно обаждане да се яви на разпит в РУП Гоце Делчев. Обяснил, че пътува за Варна и в момента е в района на Шумен. Тогава от полицията му казали, че ще бъде разпитан в РУП-Шумен. След 2 часа чакане той се обадил отново, че е задържан с обвинение за подстрекателство.

В понеделник, малко преди посещението в Гърмен на министър Румяна Бъчварова, Балтаджиев каза, че не вярва да има резултат от срещата, в която освен вътрешния министър участваха още главният секретар на МВР Георги Костов, шефът на областната дирекция на полицията в Благоевград Христо Разсолков, областният управител Бисер Михайлов и други.

В сряда протестиращите срещу ромските набези в Гърмен дадоха 7 дни на властите, за да съборят незаконно построените къщи в ромското гето "Кремиковци". Голям протест се насрочва в социалните мрежи за 2 юни.