Инициативата „Кулинарните тайни на Природата” дари агнета на български фермери
Инициативата „Кулинарните тайни на Природата” дари агнета на български фермери / Никола Ковачев

Десет агнета от застрашената българска порода средностаропланинска овца бяха закупени и предадени за отглеждане във фермата на Иванка и Иво от село Глутниците, в местността Белновръх, където са едни от най-обширните билни поляни на територията на Природен парк „Българка". Местността е избрана заради пасищата, които имат нужда от поддържане, а в момента запустяват. Стопаните гарантират, че ще съхранят породата и няма да позволят кръстосването ѝ с други, за да се запази застрашеният ген.

Инициативата Кулинарните тайни на Природата дари агнета на български фермери
netinfo
©Александър Пенков

„Кулинарните тайни на Природата" продължава и през целия месец юни 2015, когато в търговските обекти на К-express в София, Пловдив, Варна, Бургас и Перник могат да бъдат опитани и закупени 4 ястия, приготвени по рецепти от района на Природен парк „Българка". 10% от продажбите на ястията отново ще отиват за увеличаване на стадото от застрашената порода средностаропланинска овца. От 3-ти до 6-ти юни всеки ден между 12 ч. и 14 ч. в търговските обекти на К-express в The Mall и Бизнес Парк София ще има дни на дегустация, където всеки ще може да опита автентичните рецепти от парка и да подкрепи каузата като закупи от ястията.

През юни 2015 всеки може да помогне за опазването на българската порода средностаропланинска овца като вземе ястие със специален етикет от търговските обекти на К-express в София, Пловдив, Варна, Бургас и Перник.

Инциативата е част проект, който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество и със съдействието на НетИнфо, Фондация Капитал и Идизайн.

Повече информация за инициативата и точни адреси на търговски обекти К-express

Повече информация за екосистемните услуги и инициативата

Снимки: www.wwf.bg, www.k-express.bg

Инициативата Кулинарните тайни на Природата дари агнета на български фермери
netinfo