Кристо и Христо Цокев в българския Лувър
Кристо и Христо Цокев в българския Лувър / 100 вести

Роденият в Габрово Христо Цокев (1847-1883) - най-младият от поколението светски възрожденски художници, присъства с единадесет творби в откритата вчера Национална галерия „Квадрат 500“ или както неофициално я наричахме досега - българския Лувър.

Водещата статия на вестник "100 вести" пише по тази тема.

С няколко шедьовъра - живописни платна от студентските години, присъства световноизвестният български творец, роденият в Габрово Христо Явашев - Кристо. Те са постъпили в колекцията като дарения.

"100 вести" насочва вниманието на читателите към различни възможности да бъдат измамени. Днес изданието разказва за един от случаите, главна героиня в който е Маг Гергана.

Шарлатанка иска пари в колет, уж като дрехи. Тревненският съд осъди Маг Гергана, лъгала, че лекува алкохолна, наркотична зависимост, намира изчезнали хора.

Изобретателна шарлатанка от Червен бряг, представяща се за ясновидка, прибирала парите от жертвите си не чрез пощенски запис или по банков път, а чрез далеч по-непроследими колетни пратки, декларирани като „дрехи“.

Сега това й помогнало да избегне по-строга присъда и не се наложило да връща ограбените пари, казаха вчера пред „100 вести“ запознати със случай, станал през миналото лято в Трявна.

Голямата награда „Златната маска“, която спечели в Торино, Италия, театралната формация „Движение“ на Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, е заслужено признание за чудесното ни представяне, сподели ръководителят на формацията Марияна Митева.

"100 вести" информира за позицията на социалистите, които обявиха началото на подписка за свикване на местен реферндум, който да даде отговор на въпроса "Да се развива ли тролейбусен транспорт в Габрово"?.

Изданието дава подробна информация и за заседанието на ОбС в Габрово, по време на което бе взето решение да се развива транспортната система без тролейбуси.