Превенцията на диабета е възможна!
Превенцията на диабета е възможна! / netinfo

Проф. д-р Здравко Каменов е ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Александровска" и ръководител на Катедрата по вътрешни болести в Медицинския факултет на Медицинския университет-София. Има придобити специалности по ендокринология и болести на обмяната и вътрешни болести от Медицинския университет-София, както и по сексуална медицина от Европейския екзаминационен комитет по сексуална медицина. Притежава и магистърска степен по „Здравен мениджмънт" във факултета по обществено здраве на Медицинския университет-София. Национален консултант е по вътрешни болести.

Проф. Каменов специализира в областта на ендокринологията в Дания, Япония, Австрия, Италия. Има над 400 научни трудa: 200 публикации (55 от които в международни издания), 4 монографии, 8 учебника/ръководства и над 150 участия в научни форуми (70 в чужбина). Трудовете му са цитирани в над 800 медицински списания и книги (700 в международната медицинска литература).

Председател е на Българската асоциация по сексуална медицина, член на Българското дружество по ендокринология, Европейската асоциация за изследване на диабета, Европейското дружество по сексуална медицина, Американската асоциация на клиничните ендокринолози и други ендокринологични организации.

Професор Каменов гостува в студиото на Дарик радио, където разговаря с Ники Кънчев.

Проф. Каменов, светът днес, в лицето на ООН и Световната здравна организация, признава глобалната диабетна пандемия. Каква е честотата на захарния диабет по света и в България? На какво се дължи тази пандемия?

По последни данни на Международната диабетна федерация по света днес живеят 387 милиона души с диабет, като се очаква до 2035 година броят им да нарасне драстично на 592 милиона. Наблюденията ми обаче върху динамиката в статистическите данни за разпространението на диабета през последните двадесетина години показват, че реалните данни изпреварват тези прогнози; 46.3% от хората с диабет по света не са диагностицирани, т.е един от всеки двама човека не знаят, че имат диабет. У нас във възрастовия интервал 20-79 години хората със захарен диабет са около 7.6% - 9.2% според различните проучвания. Процентът на недиагностицираните диабетици е вероятно по-нисък от този за света, но надали е по-малък от 25 процента. Мога да обобщя, че между 450 и 500 хиляди души у нас имат това заболяване. Една много сериозна бройка.

Защо много хора не подозират, че имат диабет?

Най-краткият отговор е „защото не боли". Повечето хора са склонни да отидат на лекар само когато ги заболи. Развитието на диабет тип 2 е постепенен процес - диабетен континуум. Той прогресира във времето от генетичната предиспозиция при клинично здрави хора към състояния с натрупване на рискови фактори (затлъстяване, обездвижване, неправилно хранене, стрес, хормонални нарушения и др.) до първите покачвания на кръвната захар, които обаче все още не може да се характеризират като диабетни и затова се наричат „предиабет". Тук се включват нарушената гликемия на гладно и нарушения въглехидратен толеранс. После се стига до диабетните стойности, но дори и те могат дълго да останат неразпознати, защото няма болка или усещане за неблагополучие. Най-често случайно изследване на кръвната захар или някакво остро състояние стават причина да се установят високите й нива и да се постави диагнозата. А през последните два етапа вече са стартирали диабетните усложнения...

Кои са основните стъпки за превенция на диабета?

Преди всичко трябва да се намира съответния човек в диабетния континуум. И ако още няма диабет, но са налице фамилност и други рискови фактори, трябва да се направи всичко възможно да бъде предотвратено развитието му. Оценката на рисковия профил за много от социално-значимите заболявания (сърдечно-съдови, диабет тип 2, остеопороза и др.), които могат да бъдат избегнати, днес се прави с въпросници, защото е необосновано скъпо да се правят биохимични или инструментални изследвания на цялото население. А въпросникът не струва нищо, само че трябва да стигне до отделния човек, а това вече включва и едно активно отношение в същия този човек към собственото му здраве. Един въпросник за оценка на риска от диабет, с който ние работим от над 10 години и е широко приет в Европа, е ФИНДРИСК. Той може да бъде намерен на интернет страницата на Александровска болница. Попълването на въпросника трае няколко минути, но дори и това време ни „се свиди", когато се стремим например към срещата с любимите си персонажи от телевизионните сериали. А пред телевизора обикновено не се отслабва, а се пълнее. Велосипедът е превозно средство, което изгаря мазнини и спестява пари, а автомобилът изгаря пари и натрупва мазнини. Могат да се дадат и примери за храненето - калориите в половин литър вино се равняват на един стандартен шоколад и на 5 чаши кола и др. Когато са налице излишни килограми, ограничаването на излишното хранене (особено вечер) и увеличаването на физическата активност са фундаментът, върху който стъпва всяка една превантивна стратегия. Намалението на теглото трябва да става постепенно - с 2-4 кг месечно. Всякакви „ускорени" стратегии, макар и да водят до краткотрайна по-голяма редукция на теглото, са обречени на провал в дългосрочен аспект. Могат да се използват и някои медикаменти, доказали ефективността си в превенцията на диабета, но трябва да е ясно, че никое хапче няма да помогне, ако не се променят начина на хранене и физическата активност.

Кога трябва да посетим специалист ендокринолог? Кога трябва човек да се изследва за диабет?

Когато се появят големите симптоми на диабета - жажда, повишено уриниране, загуба на тегло въпреки повишения апетит и др. обикновено е вече късно да се говори за превенция, но трябва да се постави диагнозата диабет и да се започне лечение, с цел нормализиране на кръвната захар и превенция на усложненията. Това е работа на лекаря. Както вече казах, ранните етапи на диабетния континуум могат да бъдат подозирани на базата на натрупване на рискови фактори. Според Американската диабетна Асоциация скрининг при асимптомни болни с индекс на телесна маса ≥ 25 (теглото, разделено на квадрата на ръста в метри) се налага при наличие още на поне един от следните рискови фактори: обездвижване; първа линия роднина с диабет; жени, родили едро дете - над 4,5 кг или диагностицирани с гестационен захарен диабет; артериална хипертония (≥ 140/90 мм ж.ст.); нисък „добър" холестерол ( < 0.9 ммол/л) или високи триглицериди (> 2.8 ммол/л); жените със синдром на поликистозните яйчници; предиабетно състояние; значително затлъстяване; данни за сърдечно-съдово заболяване. Тестуването започва след 45-годишна възраст.

Защо е важно своевременното установяване на диабета?

Това е важно, защото ако диабетът не е диагностициран, тези хора не се лекуват и съответно диабетните усложнения се появяват и прогресират. Много често диагнозата се поставя именно поради усложненията. А всичко това може да се предотврати или най-малкото забави, ако се открие навреме заболяването.

Как се постига добър контрол на диабета и какво всъщност означава "добър контрол"?

При наличен диабет всички усилия трябва да бъдат насочени към добрия и постоянен контрол на кръвната захар. Например, гликираният хемоглобин е добре да бъде под 7, а още по-добре - под 6,5%, ако това може да се постигне без риск. И тук трябва да подчертая, че това не е работа само на лекаря, а и проява на грижа за себе си от самия пациент. Ако той самият се отнася небрежно със себе си и заболяването си, никой не може да му помогне. Само че от последните големи проучвания при десетки хиляди пациенти с диабет стана ясно, че само контролът на кръвната захар не е достатъчен. Също така трябва да се нормализират артериалното налягане, мастите в кръвта, пикочната киселина и др. Добрият контрол включва всичко това.

Кои са основните бариери за постигането на добър контрол?

Лечението на диабета днес е едно партньорство между лекаря и пациента, и всеки трябва да се справя с предизвикателствата на това нелеко заболяване - хипогликемии, контрол на телесното тегло, обучение и мотивация на хората със захарен диабет, спазване на назначеното лечение.

Възможно ли е добре лекуван пациент с диабет да живее до напреднала възраст нормално и без усложнения? Какви са ползите от постигането и поддържането на добър контрол на диабета?

Безусловно - да. Лечението на диабета е едно изпитание за пациента - мерене на кръвна захар, контрол на храненето, физическата активност, ежедневен прием на лекарства или инжекции. Това е предизвикателство и за здравната система, защото диабетът изисква значителни средства - новите лекарства са по-добри, но и по-скъпи от старите. Но наградата са години живот и то с добро качество и без инвалидизация.

Наскоро бе открит център за превенция на захарен диабет тип 2 и усложненията му в „Александровска" болница. Какви услуги се предлагат в центъра и може ли всеки да го посети? Кой трябва да го посети?

Центърът е открит чрез финансиране по седма рамкова програма на Европейския съюз. Като партньор Александровска болница направи всичко необходимо да създаде условия за разгръщане на центъра, въпреки сложните времена, в които живеем. Помогнаха и дарители, загрижени за борбата със заболяването. В центъра са събрани на едно място много висококвалифицирани лекари и нови апарати за ранна диагностика на диабетните усложнения. Целта е да бъдат включени в превантивна програма най-високорисковите лица - тези с предиабет - нарушена гликемия на гладно (6.1-6.9 ммол/л) и/или нарушен въглехидратен толеранс (стойност на втория час от обременяването с глюкоза = 7,8-11,0 ммол/л), или гликиран хемоглобин = 5.7 - 6.4%. Ако отговарят на тези условия, те трябва да ни потърсят. Ще бъдат изследвани, обучени и проследявани за срок от 2 години. След включване в програмата грижите за тях по отношение на превенцията на диабета ще бъдат безплатни. Повече подробности, телефони за връзка и др. могат да се намерят на страницата на Александровска болница.

Превенцията на диабета е възможна
netinfo