Обсъдиха обучение по Национална сигурност в Русенския университет
Обсъдиха обучение по Национална сигурност в Русенския университет / снимка:Областна администрация

Работна среща, свързана с разкриването на обучение по професионално направление Национална сигурност в Русенския университет се проведе в Областна администрация. Участие взеха народни представители от 19 МИР – Русе, Областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев, Областният управител на област Разград Петър Василев, зам. областният управител на Област Силистра Младен Минчев, кметът на Община Русе Пламен Стоилов и неговият заместник Страхил Карапчански, проф. Велизара Пенчева – зам. - ректор по развитие, координация и продължаващо обучение в РУ „Ангел Кънчев”, проф. д-р Юлиана Попова – зам. – ректор по евроинтеграция и международно сътрудничество в РУ „Ангел Кънчев”, представители на териториални звена на изпълнителната власт, кметове от населените места в Област Русе и др.

Гарантирането на сигурност за граждани и собственост, придобива все по-голяма значимост в контекста на членството на Република България в НАТО и Европейския съюз. Това е така, защото Евроатлантическото ценностно пространство днес е изложено на все повече външни и вътрешни рискове и държавите-членки трябва да развиват капацитет да си сътрудничат, за да се справят с предизвикателствата на тази динамична среда за сигурност.

С оглед сложността на този процес на наднационално и национално равнище, спецификата на град Русе и съседните области като гранични и трансгранични региони, мултидисциплинарен екип от Русенски университет е разработил проект за обучение на експерти за сектор Сигурност на ниво Бакалавър с компетенции относно: ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА И ГЛОБАЛНА СИГУРНОСТ  с оглед на рисковете по външните граници на Европейския съюз и СИГУРНОСТ ЗА ГРАЖДАНИ И СОБСТВЕНОСТ В ТРАНСГРАНИЧНА СРЕДА с оглед на вътрешните рискове за Европейския съюз.

По време на работната среща беше коментирано, че проектът е депозиран за оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация /НАОА/ към Министерски съвет в началото на 2015 година. На 27, 28 и 29 май тази година експертна група на НАОА е на посещение в Русенския университет и ще бъде формирано становище относно проекта и неговата реализация.