Слепият съдия от Ислямска държава изнесе реч в Рамади
Слепият съдия от Ислямска държава изнесе реч в Рамади / БГНЕС

Високопоставена фигура в "Ислямска държава", известен като "слепия съдия", се появи в Рамади, за да покаже, че радикалната групировка владее града в момент, когато иракските сили за сигурност и шиитски милиции се готвят за контранастъпление, съобщи Ройтерс.

Жители на Рамади казаха, че еднорък слепец е изнесъл реч в най-голямата джамия в столицата на провинция Анбар след вчерашните вечерни молитви. Не знаели кой е, но им станало ясно, че е важна личност, тъй като бил заобиколен от охрана, а акцентът му го издал, че е иракчанин.

Халифатът отвръща на удара

Иракският експерт по сигурността Хишам ал Хашими го идентифицира като Али Атиш ал Джубури, известен още като Абу Асим или "слепия съдия от Ислямска държава".

Според Хашими той е втората най-високопоставена религиозна фигура след Абу Бакр ал Багдади и пети в йерархията на групировката.

Хашими смята, че слепият съдия се е появил, за да спечели на своя страна жителите на Рамади, много от които се опитаха да спрат настъплението на екстремистите, но защитата на града падна на 17 май и той бе завладян от "Ислямска държава".

Източник: БТА