Юристи обсъждат собствеността върху Луната
Юристи обсъждат собствеността върху Луната / Thinkstock/Getty Images

Юристи започнаха да обсъждат собствеността върху Луната от правна гледна точка и как да прилагат земното законодателство за космоса на конференция в Кьолн, съобщи ДПА.

Конференцията, чийто домакин е Института по авиационно и космическо право към Кьолнския университет, е на тема "Кой притежава Луната". Сред обсъжданите въпроси са дали някой има право да извлича минерали на Луната и планетите. Присъстват повече от 100 правни експерти.

Директорът на института Щефан Хобе заяви, че активните спътници са все по-заплашени от сблъсък с космически боклуци, включително и с излезли от употреба спътници и отломки. Въпреки това международната общност не показва желание да поема огромната цена по извеждането на космическия боклук от орбита.

Бернхард Шмид-Тед от германския авиокосмически център DLR допълни, че тенденцията за евтини микроспътници е нарастващ проблем, защото това означава, че броят на изстрелваните спътници се увеличава, като често те са на ята.

"Пътни правила съществуват за сушата, въздуха и морето, но не и за космоса. Време е да поставим начало", каза той. Според експертите в бъдеще може да е възможно да се води дело за обезщетение, ако ценен спътник бъде ударен от космически боклук, когато може да бъде проследен произходът на боклука.

Източник: БТА