Роми се настаниха в най-елитните столични квартали
Роми се настаниха в най-елитните столични квартали / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Столична община проверява сигнали за самонастанили се ромски гета южните райони
80111
Столична община проверява сигнали за самонастанили се ромски гета южните райони
  • Столична община проверява сигнали за самонастанили се ромски гета южните райони

Полицията и Столична община започват проверки по сигнали на граждани за зачестили набези в едни от най-елитните столични квартали - „Бояна”, „Драгалевци” и „Симеоново”. Оказва се, че в тези райони има сведения за самонастанили се ромски семейства.

Пред Дарик Красимир Димитров, ръководител на дирекция „Сигурност” към Общината заяви, че близо 400 обекта за видеонабюлдение са поставени в тези квартали. По думите му контролните органи ще започнат проверка по случая с изградените гета и дали са законни те.

Жителите на престижните южни квартали се оплакват от завишения брой домови кражби, както и незаконно настанилите роми се близо до домовете им. Вчера вечерта живеещите в „Драгалевци” са обсъдили  битовите си проблеми с представители на полицията и Общината.

„Имаха въпроси, свързани с това, че много кражби и престъпления се извършват в района, и има такива незаконни ромски гета, самонастанили се. Срещу това ние всички ще предприемем действия и ще проверим доколко те са законни”, коментира след срещата Красимир Димитров.

Според Димитров зачестилите кражби не са случайни именно за тези части на София. „Това са апетитни райони на Южната дъга. Крадците използват тези райони, защото са близо до Околовръстния път и Самоковско шосе. Оттам изходът им към провинцията е много по-бърз”, посочи той.

Една от първите мерки, които Столична община, съвместно с полицията са предприели е поставянето на засилено видеонаблюдение в тези квартали. „Към 400 обекта имаме, около 3000 камери общо”, посочиха от общината.