Д. Сяров: Всички сме обединени в борбата за младежка заетост
Д. Сяров: Всички сме обединени в борбата за младежка заетост / ОА - Сливен

Информационна среща в подкрепа на младежката заетост се проведе на в Областна администрация - Сливен. Форумът беше открит от областния управител Димитър Сяров, в присъствието на Пенка Кирилова - директор на Дирекция "Регионална служба по заетостта" – Бургас, Тихомира Димитрова – директор на Дирекция „Бюро по труда” – Сливен и Камен Костов – заместник-областен управител.

„Радвам се, че тази среща предизвика такъв интерес у работодателите от Сливенска област. Доволен съм и от това, че през последните месеци са променени и облекчени процедурите за кандидатстване по схемите за младежка заетост. За да постигнем по-високото й ниво, всички ние, с това, че сме заедно тук днес, показваме, че сме обединени около каузата за повишаване на заетостта на младите хора. Това е единственият начин да стимулираме оставането на младежите по родните им места, подобрявайки по този начин и демографските показатели, и понижавайки безработицата”, каза при откриването областният управител.

На поканата се отзоваха много местни работодатели, предимно от община Сливен, тъй като предстоят още няколко срещи, които ще се проведат и в останалите три общини на областта.

Работодателите могат да подават заявки за свободни работни места, като същите ще се обработват текущо по реда на тяхното постъпване. Заявки могат да се подават до 31.12.2015 г. или до изчерпване на финансовия ресурс по схемата.

Тя е разработена по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 -2020 и се изпълнява от Агенцията по заетостта на територията на цялата страна. Тя ще осигури стаж и обучение на работното място на 8000 младежи на възраст до 29 години включително.

 

Схемата „Младежка заетост” дава възможност на работодателите да наемат младежи в две основни направления – стажуване и обучение по време на работа.