Борисов: Старозагорци ще стигат до Истанбул за два часа по новата АМ „Марица”
Борисов: Старозагорци ще стигат до Истанбул за два часа по новата АМ „Марица” / netinfo

„Когато има изградена инфраструктура заводите идват след нея. Не случайно римляните са правили пътищата, не съм го измислил аз". Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на нов завод в Стара Загора.

Премиерът припомни, че в момента се изгражда скоростната жп линия край Свиленград за близо 700 милиона лева, ще бъде открита и АМ „Марица".

„Всичко, което се произвежда тук заминава за Европа с камиони или с влак. В момента изграждме жп линия край Свиленград за близо 700 милиона лева. Истанбул направиха тунел под Босфора и ако ние нямаме скоростна жп линия, все едно нищо не са направили. Същото е и за АМ „Марица", за която говорим от 35 години. Когато я направим, от Стара Загора ще ходите до Истанбул за два часа и ще пиете кафе. Това са огромни инвестиции, за които обаче страната ни дава между 10 и 15%. Останалото е на базата на нашите европейски партньори и трябва да сме големи будали ако не се възползваме до 2020 година от програмите".

Борисов похвали кабинета, че изпълнява европейските програми в пълния им обем. „Така се прави и се вдига икономиката, затова е и този ръст, който бележим от началото на годината:като има заводи, има и работни места", допълни премиерът при откриването на новия завод на „Стандард профил", с инвестиция за 10,5 милиона евро. В него ще се произвеждат уплътнения за новия модел на Опел Астра.

Турция е един от най-големите инвеститори в България и се надявам инвестициите и приятелството ни да се увеличават, посочи и Н.Пр. посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче. По думите му, България е най-важната и с най-голямо предимство от всички съседни на Турция държави.

Като добра новина за Стара Загора определи откриването на новия завод и кметът Живко Тодоров:инвестиция от 21 милиона лева и нови работни места, които през следващите две години трябва да се увеличат с още 450 места. Това показва, че България се развива, а бизнесът у нас има условия и възможности посочи кметът.