Даниел Панов: БСП отблъскват инвеститорите с популистки изказвания
Даниел Панов: БСП отблъскват инвеститорите с популистки изказвания / снимка: DarikNews.bg, архив

Само за три месеца Община Велико Търново намали задълженията си с 470 000 лв., стана ясно по време на заседанието на местния парламент. По думите на кмета Даниел Панов още през миналата година общината е предприела серия от мерки, с които е увеличила приходната част на бюджета. Масово издаване на актове за установяване на задълженията, изграждане на информационна връзка между КАТ и общината и разкриването на центрове, където гражданите да плащат данъците без допълнителни такси, са част от мерките, оказващи положително влияние на събираемостта на задълженията.

Градоначалникът обясни това в отговор на твърдения на съветниците от БСП, изнесени на пресконференция вчера. Тогава социалистите определиха постъпващите приходи като лабилни и лъкатушещи, а Стоян Витанов настоя за обяснение на какво се дължи повишението на приходите в хазната тази година. Червените алармираха и за тенденциозно отношение на местната администрация към бизнеса. „Четох за пресконференцията, дадена от БСП. Изнесени са много неверни факти. Цялата информация, която се предоставя от общината не се чете коректно или в момента пак се насява някакъв популизъм, виновност на администрацията или на кмета”, каза Даниел Панов.

По отношение на инвестициите градоначалникът припомни, че през 2013 и 2014 год. продажбата на общински земи и имущество престана, не са издавани и разрешения за строеж. „От миналата година нещата се отпушиха и има голям инвеститорски интерес. На всеки инвеститор сме създали такава среда, че нещата около тяхната работа да се случат по най- бързия начин”, каза кметът и обеща статистика за броя на инвестициите през последните години и на тези, които предстои да станат факт. Той припомни, че миналата седмица журналисти от водещи китайски медии посетиха общината и активно задаваха въпроси за инвестиции и бизнес климата в града. „Нека говорим с респект и уважение към администрацията. Такива твърдения в общественото пространство не са подплатени с нищо сериозно и отблъскват инвеститорите”, призова кметът опозицията в местния парламент.

Градоначалникът припомни действията на колегата си от Нова Загора, който ръси захар по пътищата срещу лоша поличба. „Не знам и ние дали да не почнем да ръсим със захар, като влизаме в Общинския съвет, за да сме позитивни и добронамерени”, каза още от трибуната Даниел Панов.