Общинският съвет на община Добричка спря разкопките на Славната канара
Общинският съвет на община Добричка спря разкопките на Славната канара / Дарик Добрич - архив

Археологическите разкопки в местността „Славната канара” край добричкото село Дебрене, които трябваше да стартират до дни, са на път да пропаднат, алармира директорът на Регионалния Исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. Причината е, че общинските съветници от община Добричка не са одобрили предложението на кмета на общината Петко Петков, музеят да бъде финансиран за разкопките със сумата от 22 хил.лв. Решението е взето на днешното заседание на Общинския съвет на община Добричка с гласовете на съветниците от ГЕРБ и ДПС, които са гласували „въздържал се”. На практика 2 гласа не са достигнали за необходимото мнозинство от 11 гласа, за да бъдат отпуснати средствата, разказа Костадинов.

Пред Дарик той определи решението като престъпно, а съветниците нарече престъпници. Директорът на музея бе категоричен, че по този начин общинските съветници на практика стопират развитието на собствената си община и убиват туристическия сезон в района на „Славната канара”.

При миналогодишните разкопки в местността бяха открити най-голямото в България съкровище от монети – 1 202 броя, три римски меча и уникален прабългарски колан. За археологическите дейности тогава община Добричка отпусна 22 хил.лв. Същата сума бе предвидена и тази година за довършване на разкопките, но с днешното си решение, общинските съветници осуетиха намеренията на музейните специалисти. Предложението ще бъде внесено отново на следващото заседание на Общинския съвет от кмета Петко Петков.

„Искам отсега да заявя на коалицията ГЕРБ – ДПС в Общинския съвет на община Добричка, че на следващата сесия няма да имат такъв комфорт, какъвто имаха днес. Ще дойдат десетки хора от Стожер и Дебрене, които разчитаха на макар и малък, но постоянен – честен и достоен доход за няколко месеца по време на разкопките” – заяви директорът на Историческия музей. Той обясни, че 65% от отпуснатите средства отиват за заплати на наетите работници от селата Дебрене и Стожер, а останалите пари се разходват за реставрация, консервация и транспортни разходи. „Искам да чуя какво ще обяснят на тези хора общинските съветници, а може би решението им е взето в интерес на иманярската мафия, която ще унищожи обекта” – коментира гневно Костадин Костадинов.