В „Аспарухово” поискаха кучкарник и зоополицаи
В „Аспарухово” поискаха кучкарник и зоополицаи / Дарик Варна, архив

Броят на бездомните кучета в „Аспарухово" видимо се е увеличил. Вече има глутници и кучешки лай в нощните часове, а на деца и възрастни е нарушено правото на свободно придвижване и без страх по улиците в квартала. Множество сигнали за това постъпват във фейсбук групата „Аспарухово - най-добрият квартал на Варна", се посочва в сигнал от живущи в района до кмета на Варна.

„Голяма част от хората свидетелстват за факта, че кучета, които са били хранени или хванати в други райони се пускат на територията на район „Аспарухово", като се използва невъзможността на животните да преминат по Аспарухов мост и да се завърнат по обичайните си места", пише още в сигнала. Според авторите му това е един от основните проблеми, който води до увеличаване на популацията на безстопанствени кучета в района.

Предвид създалата се нетърпима обстановка в квартала, около „Аспарухово" да бъде изграден втори приют за безстопанствени животни. Това може да стане с общински средства или чрез публично-частно партньорство. Приют в тази част на общината може да обхване кучетата южно от Аспарухов мост - от кв.„Галата" до с. Константиново, предлагат жителите на южния варненски район.

Да не се допуска пускането в „Аспарухово" на безстопанствени кучета, заловени в други райони. Към районните администрации да се назначат инспектори (зоополицаи), които да осъществяват контрол върху регистрацията, отглеждането и нерегламентирането разхождане на домашните любимци, предлагат още авторите на сигнала. Според тях чистотата в района може да се подобри, като се определи алея за разходка на кучета, ограждане на съществуващи детски площадки и поставяне на кошчета за събиране на кучешки екскременти.