Папа Франциск не гледа телевизия, но активно ползва интернет
Папа Франциск не гледа телевизия, но активно ползва интернет / Guliver/Getty Images

В началото на седмицата бе разпространено интервю на Светия отец за аржентинския всекидневник "Ла вос дел пуебло", който излиза в Трес Аройос (Tres Arroyos), град с около 48 хиляди жители в провинция Буенос Айрес.

Широкият международен отзвук на интервюто на папа Франциск се дължи и на интересните разкрития за неговото отношение към медиите, но често се случва напоследък някои отговори да бъдат прибързано и неточно тълкувани, споделиха ватикански източници. Пълният текст бе публикуван на италиански език в официалния печатен орган на Ватикана вестник "Осерваторе романо". Ето някои от въпросите и отговорите, където има разминавания в съдържанието и неговото тълкуване:

В течение ли сте на всичко, което се публикува?

Не, не. Чета само един вестник, (италианския левоцентристки всекидневник) "Република", който е за средната класа. Правя го сутрин и не отделям повече от десет минути да му хвърля един поглед. Телевизия не гледам от 1990 година. Това е обет, който посветих на Дева Мария от Кармел (свещена за някои вероизповедания планина в Израел) през нощта на 15 юли 1990 година.

По някакъв специален повод?

Не, не. Казах си: Това не е за мен.

Навигирате ли в интернет?

Не. А пък да давам интервюта никога, ама никога. Сега успявам и това е спасение по Божията милост. Преди това изпадах в паника при мисълта да се срещна с журналист.

Според ватиканските източници мотивите за обета на бъдещия папа да не гледа повече телевизия остават неразгадаеми. По онова време той е "заточен" в аржентинския град Кордова поради неразбирателства с ръководството на Ордена на йезуитите. Живее в стаичка 3 на 4 метра и му е разрешено само да бъде изповедник. Две години по-късно ще бъде назначен за помощник-епископ на Буенос Айрес. Вероятно решението му да се откаже от гледане на телевизия е знак на вярност към една аксиома, на която особено държи - за свещенослужителя отдихът не е развлечение, а време да се моли, да се учи и да бъде заедно с Исус Христос, смятат източниците.

В пансиона "Санта Марта", който Франциск предпочете за обител пред папските покои в Апостолическия дворец, в неговия малък апартамент първоначално е имало телевизор, а после изчезнал. Запознати твърдят, че друг телевизионен приемник е включен всяка неделя сутрин в близост до кабинета в Апостолическия дворец, от чийто прозорец папата произнася традиционната неделна молитва към поклонниците, които прииждат на площад "Свети Петър". Случва се, споделят източниците, Светият отец да се поспре пред телевизора, но не повече от минута. Те припомнят, че "антителевизионният" обет не е попречил на папа Франциск да признава значението на телевизията и още като кардинал Хорхе Марио Берголио и архиепископ на Буенос Айрес е основал местната католическа телевизия Орбе 21 със заръката да не излъчва никога политически програми.

Що се отнася до интернет, още през януари миналата година Франциск го окачестви като Божи дар в посланието си по случай 48-я международен ден на социалните комуникации. Той има свой профил във Фейсбук и акаунт в Туитър, а очевидци разказват, че редовно ползва електронна поща. Отрицателният отговор на въпроса дали навигира в интернет е по-скоро показателен за това, че папата не обикаля уеб сайтове. През февруари тази година той публично сподели опасенията си от безразборния достъп до информация, който предлага изобилие от отговори на незададени въпроси.

"Интернет и мобилните телефони са продукти на технологическия прогрес, които трябва да улеснят и подобрят качеството на живота, но понякога отвличат вниманието от онова, което наистина е важно," посочи Светият отец. Цитираното интервю за аржентинския всекидневник стана повод за спекулации в световни и италиански медии, че папата не само не ползвал интернет и дори не четял официалния ватикански вестник, като се изключва възможността той предварително да е запознат със съдържанието на всеки нов брой. Франциск изглежда се отнася философски към подобни медийни тълкувания, защото казва на интервюиралия го аржентински журналист:

"Информационните средства вземат една дума и я вадят от контекста. Миналия ден бях в енорията Остия близо до Рим и поздравявах хората. Бяха събрали възрастни и болни в училищен салон за физкултура. Всички насядали и аз минавах да ги поздравя. Тогава казах: Погледнете колко е странно, тук играят децата, а сега са събрани възрастните и болните. Разбирам ви, защото и аз съм възрастен, имам си моите болежки и съм малко болнав. На следващия ден вестниците писаха: Папата призна, че е болен".

Източник: БТА