Панов e притеснен, че конституционните промени ще се използват като лозунг за изборите
Панов e притеснен, че конституционните промени ще се използват като лозунг за изборите / снимка: БГНЕС, архив
Панов e притеснен, че конституционните промени ще се използват като лозунг за изборите
80087
Панов e притеснен, че конституционните промени ще се използват като лозунг за изборите
  • Панов e притеснен, че конституционните промени ще се използват като лозунг за изборите

Има опасност готвените промени в Конституцията да бъдат употребени като лозунг от политиците в предстоящата предизборна кампания. Това свое притеснение изрази председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Според него, ако това се случи, съдебната реформа ще бъде поставена пред много рискове.

Председателят на ВКС подчерта, че по темата трябва да има сериозен и експертен дебат. По думите му трябва да се изясни какво всъщност цели промяната в Конституцията - дълбока реформа или реформа, която засяга само ВСС:

„Моето усещане е, че трябва да се постигне консенсус между политическите сили, нещо, което не зависи от съдебната власт. Ако се даде знак на обществото, че има съгласие за конституционни промени, това означава сигнал, че политическата общност желае да извърши промени в съдебната система. Аз не съм част от тази политическа общност, мога да кажа само за това какво прави съдебната система. Смятам, че тя от една страна се е пренаситила от идеите за реформи вече в продължение на над 20 години. От друга страна ние разбираме, че ниското доверие в съда означава, че ние самите трябва да направим своите крачки за реформирането".

Панов изрази две основни притеснения около предлаганите промени в Конституцията - времето, което е необходимо, за да се случи това, както задаващите се местни избори, на които темата може би ще бъде използвана като коз от политиците: „Ако това се случи, наистина има много рискове за съдебната реформа".

Вчера 132 депутати подкрепиха предложените промени в основния закон.