Кюрдите прогониха Ислямска държава от сирийски християнски селища
Кюрдите прогониха Ислямска държава от сирийски християнски селища / БГНЕС

Кюрдските сили са прогонили джихадисти на "Ислямска държава" от 14-те селища на асирийски християни в североизточната част на Сирия, които групировката контролираше от февруари, съобщи днес Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от Франс прес. Офанзивата е продължила десет дни, съобщи още директорът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман.

На 23 февруари "Ислямска държава" премина в настъпление в район, където има 35 села на асирийски християни. Джихадистите поеха контрола над тях, принуждавайки над 5000 души да избягат. 210 асирийски християни все още са заложници на "Ислямска държава".

Асирийците са една от най-отдавна приелите християнството общности. В Сирия те са общо 30 000, или 2,5 на сто от общо 1,2 милиона християни в страната. Повечето от тях живеят в 35 села в провинция Хасака, които днес са под контрола на кюрдските сили и на режима на Башар Асад.

"Ислямска държава" е освободила две християнки, държани от февруари в Североизточна Сирия заедно с десетки други, предаде Асошиейтед прес. През февруари "Ислямска държава" отвлече над 220 асирийски християни, след като превзе няколкото земеделски селища на южния бряг на река Хабур.

Осама Едуардс, директор на Асирийската мрежа за човешки права, заяви, че жените, на възраст 70 и 75 години, вече са стигнали до град Хасака и напомни, че джихадистите искат по 100 000 долара за освобождаването на всеки от оставащите 210 задържани асирийски християни.

Според СЦНЧП жените вероятно са освободени заради лошо здравословно състояние. Вече са били освобождавани и други задържани.

Източник: БТА