Първата дама на Афганистан къса с табутата
Първата дама на Афганистан къса с табутата / БГНЕС

Първата дама на Афганистан Рула Гани скъса с някои обичаи в общество, което обикновено изолира жените зад затворени врати, изказвайки се открито по въпроси като насилието над жените, върховенството на закона и влиянието на религията. Но може би най-голямото скъсване с табута е просто да бъде първата президентска съпруга от десетилетия с видимо публично присъствие.

Когато съпругът й Ашраф Гани застана на държавното кормило преди осем месеца, той направи нещо безпрецедентно - представи жена си по време на своята реч при встъпването в длъжност. От този момент Рула Гани правеше това, което първите дами често правят в демокрациите, присъства на обществени събития редом до съпруга си и говори пред публика по актуални проблеми. Но думите й винаги са били любезни, премерени и изречени далеч от епицентъра на афганистанската политическа сцена.

"Аз не правя политика", каза тя пред Асошиейтед прес. По думите й това, което прави, е да слуша.

От септември стотици хора са минали през чудесната й приемна с дървена ламперия, за да споделят проблемите си и да поискат съвет от първата дама. Рула Гани казва, че вижда себе си като "съветник, като пункт за изслушване на хора" - като някой, запълващ нуждата от женско присъствие близо до сърцето на афганистанското правителство.

Последния път, когато Афганистан е имал първа дама с такъв публичен профил, е преди почти век, но малцина днес помнят кралица Сорая, която през 1929 г. е принудена да отиде в изгнание след абдикацията на крал Аманула Шах. Модерният подход на Сорая към проблемите на жените и нейният отказ да носи було шокира много афганистанци, а историците отчасти приписват на нея вината за падането на монархията.

Зинат Карзай, съпругата на предшественика на Гани, Хамид Карзай, беше наричана "невидимата първа дама" и в едно от редките си интервюта бе казала, че Афганистан не е готов да види първата дама редом до съпруга си.

Рула Гани не е съгласна с това и настоява, че Афганистан преминава през дълбоки промени. "Сякаш отговорих на съществуваща нужда. Мисля, че предишните първи дами не бяха достъпни", заяви тя. "А аз съм достъпна".

Тя е изминала нелек път, учейки се от грешките си. В началото, след като става първа дама, била цитирана, че одобрява забраната във Франция върху булото, покриващо цялото тяло на жените, известно като бурка или никаб - коментари, които по думите й били извадени от контекста. Последвала яростна реакция от консервативни и религиозни фигури, а политическите врагове на съпруга й заявили, че тя и децата й не са нито афганистанци, нито мюсюлмани и с това са неприемливи за афганистанския народ.

Но тя е афганистанка, така както е американка, а също и ливанка по рождение - потекло, на което се дължи свободното й владеене на английски, френски, арабски и дари.

Родена през 1948 г., тя е отгледана в християнско семейство и среща бъдещия си съпруг в университета в Бейрут. След като сключват брак, двамата се местят в САЩ, където живеят в продължение на 30 години. Следва журналистика в Колумбийския университет и ражда две деца - дъщеря Мариам, която е художничка в Бруклин, и син на име Тарек, който е икономист по образование и живее в САЩ.

Семейство Гани се завърна в Кабул преди 12 години, така че "имам известна представа за случващото се" в Афганистан, заяви Рула Гани.

Първата дама се противопостави на очакванията на някои хора - като например предложенията да стане защитник на правата на жените в страна, която редовно бива определяна като най-лошото място за жени в света. Рула Гани определи включването й в класацията на списание "Тайм" за стоте най-влиятелни хора за 2015 г. като ласкателно, но преждевременно, припомни думите на Анди Уорхол, че всеки ще има своите 15 минути световна слава. "Това, което съм казала още от началото, е, че ще опитам да помогна на всички уязвими групи от населението на Афганистан - а в известен смисъл това обхваща мнозинството от населението на Афганистан", каза тя.

Неизбежно дейността й е фокусирана върху жените, макар че тя осъжда представянето на афганистанките от западните медии като жертви на женомразки социални и религиозни традиции.

"Една от ролите ми е да кажа на света, че те са много силни жени, определено живеещи в доста трудни условия, показвайки голяма издръжливост, голяма съобразителност, както и че трябва да получат признание именно заради това, а не заради тяхната слабост, тяхната предполагаема слабост", каза тя.

По думите на Рула Гани повсеместен проблем в Афганистан е, че след повече от 30 години война насилието се е превърнало в норма. А най-уязвими са именно афганистанките - продавани за булки и често пъти бити или убивани безнаказано въпреки конституционната закрила, която имат.

"Цялата тази битка за намаляване на насилието над жени е част от битката за намаляване на насилието /като цяло/. Това е част от опитите да бъде върнат мирът в тази страна", заяви Рула Гани.

Като пример тя приведе "ужасяващата, варварска трагедия" на Фархунда - жена, пребита до смърт от развилняла се тълпа пред кабулски храм през март, след като била обвинена погрешно от амбулантен търговец, представил се за молла, че е изгорила Корана.

Улична тълпа в Кабул преби до смърт жена и я изгори

Това нападение предизвика протести в Афганистан, както и отзвук по целия свят, насочвайки вниманието към бруталността, с която се сблъскват жените в това консервативно общество. По-рано този месец четирима от обвиняемите по делото бяха осъдени на смърт, а осем - на по 16 години затвор всеки. Единадесет полицаи, обвинени в неизпълнение на служебните си задължения за това, че не са предотвратили смъртта на Фархунда, получиха по година лишаване от свобода.

Този случай "разтърси страната", казва Рула Гани. Той също така "наистина отвори очите на хората ... не искаме да живеем в общество, в което има върховенство на насилието".

По думите на първата дама при своите срещи тя е видяла признаци, че афганистанците излизат от трудното положение. "Виждам го по хората, които идват тук, и по начина, по който започват да повдигат определени въпроси, които преди не са повдигали - като дали жените трябва да могат да излизат навън, без да бъдат тормозени", добави Рула Гани.

Става дума за връщане на уважението - нещо, което по думите й е "вкоренено в афганистанската култура", въпреки наслоенията от войната, бедността и дискриминацията.

"Ако има хармонично общество, в което хората в семейството живеят в хармония ... знаейки отговорностите и задълженията си, както и знаейки как да решават проблемите и конфликтите си без насилие, тогава насилието над жените ще намалее и жените ще почувстват, че имат глас", каза тя.

Източник: БТА